FBK serietvåa – tacka Olofsson som skrev målhistoria!

Publicerad:
Jesper Olofsson hade all anledning att jubla.Fem mål i samma match är det näst bästa i FBK-historien. Men inför tomma läktare. Foto: JONAS LJUNGDAHL

FBK säkrade andraplatsen i sluttabellen, med ett enda (!) plusmåls marginal, efter 7-4 borta mot Växjö i slutomgången. Det ger även direktplats till CHL nästa säsong.

Tacka Jesper Olofsson. Han skrev in sig i FBK-historien, inför tomma läktare. Fem mål i en och samma match. Det bästa någonsin i Färjestad! Tangerat klubbrekord.

– Lite sjukt. Puckarna bara går in, säger en omtumlad matchvinnare.

Först fick Emil Forslund FBK:s 2-0-mål, men efter matchen rättades det till Olofsson.

– Har jag inte fått fyra, undrade "Jeppe" helt riktigt efter första perioden.

Det innebär att han tangerade legendaren Bengt-Åke Gustafssons klubbrekord på fem mål i samma match från 1989.

– Är det så! Va kul!

Nu återstår att se om FBK får behålla "Jeppe". Kontraktet går ut.

– Vi har pratat lite om en förlängning. Jag har andra erbjudanden men stänger inga dörrar.

Han medger:

– Jag har jobbat på men självklart är det svårt när man kastas runt i formationerna. Nu spelar jag powerplay och då ökar chanserna att göra mål. Visst, fem mål är sjukt. Det lossnade extremt men jag är inte förvånad. Jag vet att jag kan göra mål. Jag vet att det finns där.

Vilken kväll det blev!

Sju på två!

I förra matchen gjorde han FBK:s båda mål. Sju på två matcher nu! Snacka om pånyttfödelse och gruvlig revansch för liraren som FBK mycket besynnerligt skickade upp på läktaren för bara några veckor sedan.

– Jag är mer avslappnad och tar fler avslut nu. Självklart bättrade det på självförtroendet när jag gjorde två mål i förra matchen. Det har studsat till och från. Hockey är konstigt. Ibland rullar det på som i dag, säger "Jeppe".

Hur kändes det att spela utan publik?

– Märkligt såklart. Men på isen är man så påkopplad att man inte tänker på det och det var mycket som stod på spel för oss i kväll.

Vann poängligan

"Jeppe" slog till direkt med 1-0 från friläge efter 22 sekunder. Sedan var han siste man även på 2-0-pucken, gjorde därefter 3-0 och 4-0 innan första perioden var över. Sedan avslutade "Jeppe" drömkvällen med sitt femte mål fram till 7-2 en bit in på slutperioden.

Det räddade FBK:s andraplats med ett enda plusmåls marginal till Rögle, CHL-spel nästa säsong, hemmaplansfördel ända fram till en eventuell SM-final och kvartsfinal mot näst sämsta laget från åttondelen.

Ja, ni hör ju vad "Jeppe" fixade!

FBK hade 4-0 efter första perioden. I andra släppte man in Växjö i matchen, som nådde fram till 2-4. Då stängde "Lilliz" Nilsson tillställningen och säkrade även segern i SHL:s poängliga,

Först gjorde han 5-2, sedan passade han delikat fram till 6-2.

– Vi släppte in dem onödigt. Skönt att vi gjorde två snabba sen, säger "Lilliz" som saknade publiken,.

Tomma läktare. "Men när man är på isen är man så påkopplad att man inte tänker på det", säger FBK:s femmålsskytt Jesper Olofsson.
Tomma läktare. "Men när man är på isen är man så påkopplad att man inte tänker på det", säger FBK:s femmålsskytt Jesper Olofsson. Foto: JONAS LJUNGDAHL

FBK-tränaren Johan Pennerborn hyllar organisationen efter sista grundseriematchen:

– Hela Färjestad BK har gjort en oerhört bra säsong.

Om matchen:

– Vi och Jesper Olofsson var dödligt effektiva i första perioden. Efter 6-2 blev det en transportsträcka.

Nu väntar spelvila ända till slutet av månaden.

– Vi tar ledigt fyra dagar nu. Sedan lyssnar vi och ser vart det tar vägen.

Åslund skadad

Per Åslund spelade sin 600:e FBK-match, men det slutade väldigt olyckligt. I första perioden kastade han sig och täckte ett skott. Det tog så illa att Åslund bogserades ut.

– Vi står fast vid att inte kommentera skador i detta skede, säger Mattias Hell i medicinska teamet.

Notabel i övrigt: FBK:s förre NHL-stjärna Magnus Arvedsons son, backen Adam fick göra SHL-debut. Mycket intressant framtidsnamn.

Nu delar legendaren Bengt-Åke Gustafsson sitt klubbrekord i FBK i antalet mål i en och samma match med Jesper Olofsson.
Nu delar legendaren Bengt-Åke Gustafsson sitt klubbrekord i FBK i antalet mål i en och samma match med Jesper Olofsson. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJesper OlofssonJohan PennerbornSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare