Hoppa till huvudinnehållet

Besöksnäringen drabbas hårt

Publicerad:
Karlstad CCC kommer sannolikt att förlora flera stora konferenser på grund av förbudet mot allmänna sammankomster med mer än 500 personer.
Karlstad CCC kommer sannolikt att förlora flera stora konferenser på grund av förbudet mot allmänna sammankomster med mer än 500 personer. Foto: Helena Karlsson

Inställda evenemang, avbokade hotellnätter och en hel resebransch i kris. Nervositeten är stor inom besöksnäringen just nu, och Värmland är inget undantag.

– Det är många som är oroliga, säger Visit Värmlands vd Mia Landin.

”Det är ett pärlband av varsel som sker, flera hotell kommer stänga inom kort”. Så beskriver branschorganisationens Visitas vd Jonas Siljhammar situationen inom besöksnäringen, skrev Dagens Industri på torsdagen.

“Corona är den värsta krisen någonsin” sa Didrik von Seth, vd på SRF, som representerar researrangörerna och resebyråerna, till Travel News.

Frågan är hur besöksnäringen i en region som Värmland klarar krisen när folk ändrar sina resvanor i coronatider.

Avbokningar

Det är för tidigt att säga, menar Visit Värmlands vd, Mia Landin. Men att det blir en påverkan står klart.

– Det har börjat trilla in avbokningar, säger hon.

Situationen är så ny och läget ändras så snabbt att det är svårt att veta någonting om framtiden, menar hon. Men så länge som den negativa utvecklingen fortsätter när det gäller själva epidemin är det svårt att se några större ljuspunkter. Många kommer sannolikt att undvika att resa och delta i möten och konferenser även om evenemangen hamnar under den kritiska 500-personersgränsen, tror hon.

Visit Värmlands vd Mia Landin.
Visit Värmlands vd Mia Landin. Foto: Tommy Andersson

Minskar resandet kan det möjligen innebära att fler människor i Värmland och kringliggande län väljer att semestra hemma och utnyttja de möjligheter till kultur och naturturism vi har här.

– Trender som staycation kommer kanske att bli starkare - ingen vet. Vi gör nya bedömningar löpande. Men de internationella besökarna är en stor del av turismen i Värmland, så att det kommer att bli en påverkan är helt klart.

Tio stora konferenser

En av de drabbade aktörerna är Karlstad CCC. Där har man tio konferenser inbokade före sommaren som faller för 500-personersregeln.

– De pendlar mellan 500 och 700 personer, säger vd Mattias Nord.

Just nu jobbar han och hans medarbetare för fullt på att hitta lösningar för de beställare som inte kommer att kunna hålla sin konferens som planerat i Karlstad.

– Vi har börjat försöka hitta nya datum till exempel.

En del privata

Alla konferenser på KCCC är inte just sådana allmänna sammankomster som berörs av det nya förbudet. En del konferenser är företagsinterna privata arrangemang som går att hålla oavsett storlek. Men Mattias Nord tror att de kommer att få se avbokningar av både sådana och allmänna sammankomster mindre än 500 personer, på grund av att folk helt enkelt inte vill utsätta sig själva och andra för risker.

KCCC står inför risken att tappa i princip en fjärdedel av årets omsättning om läget inte snabbt blir bättre.

– Vi undersöker vad vi har för möjlighet att få täckning via försäkringar men vi vet inte hur det ser ut. Det är ju något helt nytt för oss alla.

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlstad CCCMattias NordMia LandinNäringslivVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.