Hoppa till huvudinnehållet

Asplund i undantagstillståndets New York

Publicerad:
Rasmus Asplund, som tillhör NHL-laget Buffalo Sabres organisation, bor i Rochester där han spelar AHL-ishockey med Rochester Americans. Rochester ligger i delstaten New York där det sedan i lördags råder undantagstillstånd till följd av coronaviruset.
Rasmus Asplund, som tillhör NHL-laget Buffalo Sabres organisation, bor i Rochester där han spelar AHL-ishockey med Rochester Americans. Rochester ligger i delstaten New York där det sedan i lördags råder undantagstillstånd till följd av coronaviruset. Foto: Lena Richardson

Coronaviruset får en allt större spridning över hela världen.

I lördags utlystes undantagstillstånd i delstaten New York, vilket bland annat innebar att resurser skulle frigöras för att kunna köpa in fler sjukvårdsmateriel.

För Filipstads förre ambassadör Rasmus Asplund, som bor i den norra delen av delstaten, har vardagen ännu inte påverkats i någon större utsträckning.

Sedan många personer blivit konstaterade coronasmittade i delstaten New York i USA utlyste guvernören Andrew Cuomo undantagstillstånd i hela delstaten i lördags. Syftet var att kunna frigöra resurser för inköp av sjukvårdsmateriel och för att kunna anställda fler personer som skulle få i uppgift att övervaka personer som hade blivit satta i karantän.

I Rochester, som ligger i den norra delen av delstaten New York, bor Filipstads förre ambassadör Rasmus Asplund där han spelar ishockey med AHL-laget Rochester Americans. Tidigare under säsongen spelade han även NHL-hockey i Buffalo Sabres som också har sin bas i New Yorks norra delar.

Rasmus Asplund håller sig uppdaterad om coronavirusets spridning varje dag.

– Det pratas ganska mycket om det såklart. Det är en stor sak över hela världen nu, säger han om hur närvarande coronaviruset är i vardagslivet i Rochester.

Är du själv orolig för att bli smittad?

– Orolig skulle jag väl inte säga, men givetvis så skulle det inte vara kul att få det, speciellt inte om jag skulle få två veckor utan träning och match när man måste sitta i karantän.

Hur har din vardag påverkats av coronaviruset?

– Inte speciellt, men man är väl mer noggrann med handtvätt och sånt, så att man förebygger smittan.

Har ni spelare och andra anställda i Buffalos respektive Rochesters organisationer fått några förhållningsorder och rutiner att följa?

– Ja, att vi ska vara noggrann med vad man tar i och undvika att åka till ställen där det rör sig mycket folk, sen ska vi vara noga med att tvätta händerna. Det har även vidtagits åtgärder som att bara spelare och tränare får vara i omklädningsrummet, ingen media släpps in för tillfället.

Artikeltaggar

AHLBuffalo SabresFärjestad BK HerrFilipstads IFIshockeyNew YorkNyheterRasmus AsplundRochester Americans

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.