• idag
  8 apr
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Urholka inte kvalitén i förskolan!

Debatt
PUBLICERAD:
Studier över tid visar att det är bättre för ett barns utveckling att vistas i förskola istället för i dagbarnvård, där inte kravet är att arbeta med läroplanen för förskolan, skriver företrädare för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Foto: Tommy Andersson
Vi menade att det är olämpligt, när kommunen satsar på utbyggnad av förskolor, att arbeta för alternativ verksamhet i icke-kommunal regi, skriver företrädare för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Svar till Mattias Joelsson (NWT 2/3)

Hammarösamverkan satsar på storförskolor med 12 avdelningar i två våningar. Det fanns andra alternativ men så prioriterade de. Hammarö har haft bra storlek på grupperna i förskolan men nu skriver Mattias Joelsson att den pressade ekonomin med stor sannolikhet kommer att leda till större förskolegrupper. Det är en märklig ordning att Hammarösamverkan hellre gör en minimal skattesänkning än försöker hålla nere gruppstorleken för åldersgruppen 1-3 år. Eller att man väljer att bygga nya skolor hellre än att renovera och bygga till befintliga. Jag delar Mattias Joelssons oro för att större barngrupper kan leda till att barn inte trivs eller inte får tillräcklig stimulans. Det ökar dessutom arbetsbelastningen på personalen. För mig är det upp-och-ned-vända världen att välja en ny satsning på "pedagogisk omsorg" (tidigare kallat dagmamma) istället för att angripa problemets kärna.

Redan när Hammarösamverkan i bildningsnämnden gav förvaltningen i uppdrag att lyfta Pedagogisk omsorg som alternativ inom barnomsorgen reserverade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sig mot förslaget. Vi menade att det är olämpligt, när kommunen satsar på utbyggnad av förskolor, att arbeta för alternativ verksamhet i icke-kommunal regi. Vi anser också att sådan verksamhet går emot vetenskap och beprövad erfarenhet. Studier över tid visar att det är bättre för ett barns utveckling att vistas i förskola istället för i dagbarnvård, där inte kravet är att arbeta med läroplanen för förskolan. De har bättre psykisk hälsa och färre infektioner.

Nedmontera inte den goda kvalitén i våra förskolor!

Bevara Hammarö som Barnens Ö!

Eva Nordlöf S

Anders Englund S

Anders Haster S

Anne Carlén Hellgren S

Katarina Bergman Mjöberg S

Leif Thorin S

Lillemor Larsson V

Förtroendevalda i bildningsnämnden i Hammarö kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.