Hoppa till huvudinnehållet

Klart med placering av nya simhallen

Publicerad:
Hussein Zeki, fastighetsingenjör, och Peter Månsson, samhällsbyggnadschef, i den numera stängda simhallen. All annan verksamhet i lokalerna är fortsatt öppen, men de får börja titta på tänkbara lokaler att husera i under bygget av den nya.
Hussein Zeki, fastighetsingenjör, och Peter Månsson, samhällsbyggnadschef, i den numera stängda simhallen. All annan verksamhet i lokalerna är fortsatt öppen, men de får börja titta på tänkbara lokaler att husera i under bygget av den nya. Foto: Peder Kaldal

Nu är det bestämt var det nya simhallen ska placeras.

Men hur det kommer att se ut är ännu inte spikat, men eventuellt kan man ta inspiration från Norge...

Det var i oktober som bad- och simhallen i Årjängs akutstängdes, efter att skadorna utvecklats mycket snabbt.

Kort därefter påbörjade en simhallsgrupp arbetet med att ta fram den simhall som ska ersätta den nu stängda. Nu har man kommit en bit på väg. Bland annat har man bestämt var hallen ska ligga.

– Vi har landat i att det blir bäst där den ligger i dag, säger Peter Månsson, samhällsbyggnadschef.

Nu töms simbassängerna i Årjäng

Bland fördelarna nämner han att kommunen äger marken, infrastrukturen finns nära och det är ett bra läge vid E18. Andra förslag på placering var vid Tingevi och på en orörd skogsmark mellan Nordmarkens skola och brandstationen.

Flexibel simhall

Vidare är det bestämt att det blir en 25-metersbassäng, eftersom en 50-metersbassäng redan finns i regionen.

– Vi har heller ingen simklubb i kommunen i dag och vi riktar in oss på skolan och vanliga besökare, säger Peter Månsson.

Förslaget är också att bassängerna blir två, en stor och en mindre som kommer att ha höj- och sänkbart golv och att de ska vara av plåt, vilket underlättar underhållet.

– Vi tänker också mycket på flexibiliteten nu när det handlar om en nyproduktion, så att den ska passa alla, säger Hussein Zeki, fastighetsingenjör.

Ny simhall får vänta lite – skolorna får gå först

Bygga i trä?

Det finns en skiss på vad som bör rymmas under taket på den nya hallen, men hur och med vilket material den ska byggas är ännu inte fastställt. Simhallsgruppen besökte tidigare i veckan Flesberg i Norge för att titta på deras simhall.

– Där har de byggt i korslimmat trä och det är absolut ett intressant material. I dag finns det ingen simhall i trä i Sverige vad jag vet, men det är gärna något vi fortsätter bygga i, säger Hussein Zeki, och syftar på den nya förskolan som ska stå klar i oktober.

Materialet skulle i så fall kunna tas från fabriken i Grums.

– Jag tror att det blir en budgetfråga.

En programhandling ska vara klar i april, som ska presenteras för politiken och passas in i den kommande budgeten. Någon tidsplan för när hallen ska stå klar finns inte i dagsläget.

– Folk är nyfikna, men det är en lång process och en stor investering som ska bli så bra som möjligt, säger Hussein Zeki.

Artikeltaggar

Årjängs kommunE18Hussein ZekiNyheterPeter MånssonSimhall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.