Hoppa till huvudinnehållet

Finnskogahemmet: "en fråga om arbetsmiljö och patientsäkerhet"

Publicerad:
Ulla-Lena Larsson, socialchef, Tommy Olsson (S), socialnämndens ordförande, Monica Olsson (C), vice ordförande och Carina Stolpe, tf vård- och omsorgschef.
Ulla-Lena Larsson, socialchef, Tommy Olsson (S), socialnämndens ordförande, Monica Olsson (C), vice ordförande och Carina Stolpe, tf vård- och omsorgschef. Foto: Morgan Bäckvall

Nu står det klart: Finnskogahemmet i Bograngen får en förändrad verksamhet. Det beslutade socialnämnden på ett extrainsatt möte i Torsby under onsdagseftermiddagen. Detta för att lösa arbetsmiljösituationen med personalbrist i hela "Torsby norra" där bland annat Dalbygården och två hemtjänstgrupper ingår.

Socialnämnden hade att behandla frågan om förändrad verksamhet på Finnskogahemmet i Bograngen. Finnskogahemmet med nio platser för särskilt boende kommer att flyttas till andra delar av Torsby kommun.

Socialnämnden valde att bifalla förslaget som innebär att de personer med verkställt särskilt boende-beslut på Finnskogahemmet flyttas till lediga särskilda boendeplatser i kommunen.

Tillgodose behov

– Grunden till allt det här, som jag ser det, är en arbetsmiljöfråga och i nästa steg har vi patientsäkerhet. Men jag måste säga så här, det här är inte den bästa dagen i mitt liv. Jag har suttit i nämnden sedan i januari, så det här var en väldig rivstart. Det är inte så roligt att direkt få ta såna beslut, säger socialnämndens ordförande Tommy Olsson (S) och fortsätter:

– Det här måste man nu föra fram väldigt försiktigt ihop de personer som berörs. Det är människor vi har att göra med. Vi måste tillgodose var och ens behov så gott det går. För det är gamla människor vi pratar om, betonar Tommy Olsson.

– Vi måste tillgodose var och ens behov så gott det går, för det är gamla människor vi talar om, säger Tommy Olsson (S), socialnämndens ordförande, om beslutet att förändra verksamheten i norra Klarälvdalen.
– Vi måste tillgodose var och ens behov så gott det går, för det är gamla människor vi talar om, säger Tommy Olsson (S), socialnämndens ordförande, om beslutet att förändra verksamheten i norra Klarälvdalen. Foto: Morgan Bäckvall

Han betonar att det handlar om en helhet, att se framåt och att det inte specifikt är om Finnskogahemmet, utan hela arbetsmiljösituationen i Torsby norra. Det är fyra enheter, där även Dalbygården och två hemtjänstgrupper ingår.

Samtal

– Nu kommer det inte att tas in några fler boende på Finnskogahemmet och så fort vi har fått det här beslutet, så startar vi upp med samtal både till personal och omsorgstagare med anhöriga för planering. Det är svårt att säga när verkställigheten är klar, säger Carina Stolpe, tillförordnad vård- och omsorgschef.

Förslaget innebär även att Finnskogahemmet istället förändras till ett biståndsbedömt trygghetsboende. Personal erbjuds fortsatt anställning inom socialförvaltningen i norra Klarälvdalen.

Socialnämnden hade kallat till en presskonferens i kommunhuset i Torsby under onsdagseftermiddagen. På mötet deltog förutom socialchefen Ulla-Lena Larsson och socialnämndens ordförande Tommy Olsson (S) även Monica Olsson (C) socialnämndens vice ordförande, och Carina Stolpe, vård- och omsorgschef.

Reservation

Socialnämnden var inte enig i sitt beslut. Sju ledamöter var för och fyra var emot. För förslaget var fem socialdemokrater och två centerpartister, mot förslaget och som reserverade sig var två moderater, en sverigedemokrat och en vänsterpartist.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöNyheterTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.