Hoppa till huvudinnehållet

Virusexpert: "Italien blir hårt drabbat"

Publicerad:
Poliser och soldater kontrollerar passagerare vid tågstationen i Milano.
Poliser och soldater kontrollerar passagerare vid tågstationen i Milano. Foto: Antonio Calanni/AP/TT

Skidliftarna stannar, fotbollsproffsen får vila och stopp för alla ickenödvändiga resor.

Italien sätter hela landet i karantän för att få stopp på coronavirusets framfart.

– Italien kommer att bli väldigt hårt drabbat, säger virologen Andy Pekosz till TT.

Italiens drastiska åtgärder under minst resten av mars månad är tänkt att minska spridningen av det nya coronaviruset.

– Italien har utvecklats till en situation som liknar den i kinesiska Wuhan, med väldigt omfattande spridning och långa spridningskedjor. Hoppet i Italien nu är att minimera antalet fall, vilket vi kallar mildringsstrategier, säger Andy Pekosz, professor i mikrobiologi vid Johns Hopkins University i amerikanska Baltimore.

60 miljoner människor uppmanas stanna hemma. Landet sätter upp vägspärrar för att hindra ickenödvändiga resor, med hot om böter på mer än 200 euro. Offentliga sammankomster förbjuds, alla skolor och universitet i landet hålls stängda, alla sportevenemang, inklusive Serie A i fotboll, är avblåsta och i norra Italien stängs skidorterna. Premiärminister Giuseppe Conte säger också att nattlivet måste upphöra.

"Måste följa"

Enligt BBC måste flygpassagerare uppvisa giltiga skäl, och vid alla tågstationer kontrolleras passagerarnas temperaturer. Kryssningsfartyg får heller inte anlägga vissa hamnar.

– Vad man försöker att göra är att se till att antalet nya fall minskar så att vårdinrättningar inte blir överfulla. Det kräver utökade åtgärder och att folk verkligen följer dem väldigt noggrant, möjligtvis under lång tid, säger Pekosz.

Enligt honom påminner svininfluensapandemin 2009 till viss del om spridningen av sars-cov-2, men svininfluensaviruset fanns det viss immunitet för och en del antivirala mediciner kunde sättas in.

– Som spridningen är nu, speciellt att det kommer tidigt på våren/sent på vintern, saknar motstycke.

"Superspridare" försvårar

Andy Pekosz ser flera anledningar till att spridningen av coronaviruset antagligen kommer att fortsätta. Det första är att det nu är så många länder där viruset sprids, så att det blir meningslöst med reserestriktioner. Det andra är att det finns så pass många som har lättare symptom, som aldrig söker vård. Det tredje är så kallade "superspridare" som smittar många och startar en spridningskedja som är nästan omöjlig att få stopp på.

– Det finns så många där ute som sprider sjukdomen som antagligen inte tror att de är tillräckligt sjuka för att vara smittade. Det gör det svårare att spåra fallen och begränsa utbrottet. Det är fallen med lätta symptom som skiljer sig från sars eller mers, och gör coronaviruset mer som influensa, säger Pekosz.

TT: Vad tror du kommer att hända i Italien?

– Jag tror att Italien kommer att vara väldigt hårt drabbat. Andra länder har en chans att minimera påverkan, men det har visat sig vara ett väldigt svårt virus att kontrollera, säger Andy Pekosz och fortsätter:

– Vi måste jobba hårt för att kontrollera det här utbrottet, men våra förväntningar måste vara realistiska. Jag tror inte att det finns något land som kommer att komma undan från störningar i vardagslivet till följd av den här epidemin.

Gustav Sjöholm/TT

Artikeltaggar

ItalienSportVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.