Hoppa till huvudinnehållet

Ta hand om ödehusen

Publicerad:
NWT Ledarredaktion
henrik.l.barva@nwt.se
Rättstvister eller rent av ointresse av ägaren gör att husen blir stående.
Rättstvister eller rent av ointresse av ägaren gör att husen blir stående. Foto: Sören Turesson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det finns gott om obebodda hus i Sverige. Många får stå i decennier och förfalla. Beroende på hur man räknar landar man på att det finns mellan hundra- och tvåhundratusen ödehus i Sverige.

Reportagen om att rädda dessa slitna kulturminnen har i media avlöst varandra i en rasande fart och nu drömmer många om att rädda förfallna ödehus, vilket Edvard Hollertz har skrivit om på ledarsidan (29/1).

Att renovera och förvalta snarare än att bygga nytt går hand i hand med flyttlassen ut från storstäderna. Staten och kommunerna bör underlätta för denna rörelse. En bra början är att stödja de initiativ som finns för att inventera de ödehus som står och väntar på en ny ägare.

Men det finns samtidigt en annan sida av dessa övergivna hus. Alla kan nämligen inte räddas. Antingen att de är såpass dåligt byggda att de inte går att renovera med rimliga medel eller att huset är geografiskt beläget där ägande är orealistiskt. Om det inte finns en vilja att rädda husen borde de istället skyndsamt rivas.

Förfallna hus skadar intrycket av bygden, stör grannar och sänker huspriserna i området, de kan därutöver innebära en risk för vuxna och barn som tar sig in. Det fortgående förfallet gör det allt mindre attraktivt för ägaren eller någon annan att se till att husen räddas.

Inte minst i Värmland är detta relevant. Under vintern har ett trettiotal ödehus bränts ner och på många orter tillåts även centralt belägna hus att förfalla.

Boverket utredde frågan 2015 och kom då med en rad förslag för att rätta till problemet. Sådant som att göra det enklare för kommunerna att delge rivningsförelägganden vid fall där ägaren inte är nåbar och att ge ett statligt stöd vid dyra kommunala rivningar av ödehusen. Regeringen gjorde dock ingenting med utredningen och sedan dess har inget hänt.

Landsbygden och mindre orter borde inte behöva dras med tomma nergångna hus. Fler obebodda hus bör komma ut på bostadsmarknaden och i annat fall är slutsatsen given. Vill någon bo där så sälj, om inte så riv.

Artikeltaggar

BoverketEdvard HollertzLedare