Hoppa till huvudinnehållet

Nytt projekt ska utreda Skutbergets hållbarhet

Publicerad:
Anders Halvarsson, ordföranden Thomas Martinsson, Christer Halvarson och Agne Sandberg ingår i föreningen Skutbergets Wenner och vill se en framtidssatsning på Skutberget.
Anders Halvarsson, ordföranden Thomas Martinsson, Christer Halvarson och Agne Sandberg ingår i föreningen Skutbergets Wenner och vill se en framtidssatsning på Skutberget. Foto: Helena Karlsson

Vad betyder FN:s globala utvecklingsmål i praktiken för Skutberget i Karlstad? Det ska föreningen Skutbergets Wenner utreda i ett nytt projekt som kallas "Hållbara Skutberget".

– Vi ska diskutera utvecklingen av Skutberget utifrån agenda 2030, alltså FN:s 17 mål för hållbar utveckling, säger Anders Halvarsson, medlem i föreningen och initiativtagare till projektet.

Agenda 2030 är sammanlagt 17 mål för social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Dessa ska alltså stå till grund för det nya projektets första fas som innebär att målen kokas ner till specifika åtgärder för just Skutberget. Det här ska göras i studiecirklar via Medborgarskolan.

– Jag har skrivit ett antal påståenden om varje mål. Cirklarna ska ifrågasätta dessa påståenden, justera dem eller ta bort dem, säger Anders Halvarsson.

Men utvecklingsmålen går in i varandra och vad som till exempel är miljömässigt hållbart kanske inte är ekonomiskt hållbart.

– Jag tror att man kommer att se att här finns en intressekonflikt, säger Agne Sandberg som är medlem i Skutbergets Wenner.

Skutbergets Wenners Thomas Martinsson och Anders Halvarsson visar upp FN:s 17 mål för hållbar utveckling som ska ligga till grund för föreningens nya projekt.
Skutbergets Wenners Thomas Martinsson och Anders Halvarsson visar upp FN:s 17 mål för hållbar utveckling som ska ligga till grund för föreningens nya projekt. Foto: Helena Karlsson

– Låt oss säga att en grupp kommer fram till att det inte ska finnas några motorbåtar i Kattfjorden för miljöns skull. Då kanske en annan grupp kommer fram till att det inte är förenligt med de ekonomiska målen, säger Anders Halvarsson.

Syftet med hela projektet är att utveckla Skutberget utifrån föreningens stadgar "... i Anders Forsells anda...", även i händelse av en Muminetablering.

– Det här projektet handlar om övriga Skutbergets utveckling, oavsett om det handlar om 25, 50 eller 100 procent av det nuvarande området, säger Anders Halvarsson.

– Men om det kommer en temapark så kanske vi kan vara med och påverka med hållbarhetsmål. Man ska komma ihåg att vi aldrig har varit emot Mumin, bara placeringen.

Skutbergets Wenner hoppas att arbetssättet utifrån hållbarhetsmålen ska kunna ge något som kan användas av andra föreningar också.

Föreningen kommer att arrangera en första träff den 16 mars.

Artikeltaggar

Agne SandbergAnders ForssellAnders HalvarssonFNKarlstadMiljöMuminSkutberget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.