Hoppa till huvudinnehållet

M-aktstrid splittrar partiet

Publicerad:
Marléne Lund Kopparklint och Fredrik Larsson
Marléne Lund Kopparklint och Fredrik Larsson

Valberedningen, med nya ledaren, nyvalde riksdagsledamoten Marléne Lund Kopparklint (M) i spetsen, vill möblera om i den moderata partitoppen i Värmland.

Regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson är inte ens föreslagen som vanlig ledamot i den nya förbundsstyrelsen. Han som nu är vice ordförande och sagt att han kan tänka sig att ta över som ordförande efter Stina Höök som avsagt sig omval.

– Tråkigt, säger Fredrik Larsson som är förundrad över att man inte vill att partiets främste företrädare i länet ska sitta i förbundsstyrelsen.

Petad

– Jag är petad men har inte fått veta varför. Många har haft synpunkter på valberedningens arbete. Jag står kvar som kandidat till ordförandeposten. Det finns ingen konflikt mellan mig och Håkan Axelsson, fortsätter han.

Valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse för Moderaterna i Värmland var, milt uttryckt, överraskande när det presenterades den 4 mars.

Strax innan

Arvikas förre räddningschef Håkan Axelsson, som blev medlem i partiet först 2017, föreslås som ordförande.

Marie Oudin, Kristinehamn, som förste vice ordförande och Magnus Resare, Karlstad, som andre vice ordförande.

Magnus Resare var den som ledde valberedningen. Tills strax innan valberedningen föreslog att han skulle få en plats i förbundsstyrelsens presidium.

Då hade Marléne Lund Kopparklint tagit över som sammankallande i valberedningen.

Frånvaro

Moderata ungdomsförbundet i Värmland ställde sig omedelbart och enhälligt bakom valberedningens förslag.

Där är Marléne Lund Kopparklints son, Hampus Kopparklint, andre vice ordförande.

Marléne Lund Kopparklint har fått kritik för hög frånvaro från sina förtroendeuppdrag, vilket NWT berättat om tidigare. Och enligt NWT:s källor ska hon ligga bakom många av alla bråk och konflikter som Moderaterna i Värmland gått igenom på senare år.

Inte konstigt

– Jag kommenterar inte anonyma påståenden, säger Marléne Lund Kopparklint som förklarar frånvaron från en del politiska uppdrag med att hon samtidigt både blev mamma och genomgick fem operationer.

– Vi hade två duktiga och kompetenta kandidater till ordförandeposten. Vi vill sprida uppdragen på fler personer och utnyttja vår kapacitet på bästa sätt. Det har varit en väl fungerande och demokratisk process i valberedningen.

– Sitter man som Magnus Resare i valberedningen och själv blir nominerad är det väl inte så konstigt att man avgår? Och det är väl inget konstigt med att de valde mig som sammankallande, det var enighet om det, säger Marléne Lund Kopparklint.

Valen till förbundsstyrelsen görs på förbundsstämman på Ingesund i Arvika söndagen den 5 april.

Artikeltaggar

ModeraternaNyheterPolitikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.