• idag
  11 juli
  14°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Företagsklimatet – dags att börja GÖRA. Tillsammans.

Debatt
PUBLICERAD:
Vi vill också gå från ord till ytterligare handling och vara med och jobba fram en näringslivsstrategi som är förankrad hos just näringslivet, skriver Elofsson med flera.
För att göra det ännu bättre vill vi att fokus ligger på att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att befintliga – i huvudsak småföretag – att kunna göra utveckla sina verksamheter. Starka och växande företag är en avgörande förutsättning för lokalsamhällets utveckling, skriver Elofsson med flera.

Ett bra företagsklimat främjar tillväxt, skapar arbetstillfällen och stärker Sveriges ekonomi. 4 av 5 jobb skapas hos våra medlemmar. För kommunerna innebär ett förbättrat lokalt företagsklimat att skattebasen växer och att invånarna kan erbjudas en ännu bättre välfärd. Så långt är de allra flesta överens. Vi tror att en öppen och tät dialog mellan Företagarna och kommunerna är ett bra sätt att jobba, därför adjungerar vi nu Karlstads, Grums och Hammarös näringslivschefer till vår styrelse, skriver Jan Elofsson, ordförande och övriga i styrelsen för Företagarna Karlstad, Hammarö och Grums.

Åtta av tio företagare har någon gång kontakt med kommunen. Rätt kunskap och bemötande bidrar till ett bra företagsklimat vilket är en förutsättning för att skapa sysselsättning och utveckling. Företagsklimatet i en kommun är något som påverkas av en rad olika faktorer. En del av dessa har kommunerna själv stor rådighet över, andra faktorer måste de samverka med andra kommuner regionalt för att kunna påverka medan mycket bestäms på nationell eller överstatlig nivå. Vi vill lägga vårt fokus på det som kommunerna kan påverka och hjälpa varandra att bli ännu vassare.

Småföretagen i Karlstad bidrar med över 1 miljard kronor via skatt till kommunen och var fjärde skattekrona, 25 procent, skapas i småföretagen. För Grums är skatteintäkterna från småföretag 111 miljoner koronor och för Hammarö 220 miljoner.

Det här är bra för alla, även för offentlig sektor och stora företag. För att göra det ännu bättre vill vi att fokus ligger på att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att befintliga – i huvudsak småföretag – att kunna göra utveckla sina verksamheter. Starka och växande företag är en avgörande förutsättning för lokalsamhällets utveckling.

Det är inte bara för näringslivets skull. Om det går bra för företagen skapar de tillväxt vilket leder till arbetstillfällen och fler som betalar skatt. Alla tjänar på ett bra företagsklimat. Företagarna Karlstad, Hammarö och Grums har för att utöka samarbetet med kommunerna nu beslutat att adjungera kommunernas näringslivschefer till vår styrelse – för att förbättra dialogen ytterligare.

Vi vill också gå från ord till ytterligare handling och vara med och jobba fram en näringslivsstrategi som är förankrad hos just näringslivet.

Politiker och tjänstemän sitter på makten att skapa rätt förutsättningar för befintliga företag och smarta människor på orten att utveckla sin verksamhet och realisera sina idéer; att göra investeringar och att våga anställa sin första eller andra medarbetare. Lyckas man med det så har kommunen en offensiv strategi för att skapa både fler och större företag och en attraktiv kommun - och det finns ingen brist på förslag.

Vi på Företagarna företräder ca 60 000 företagare över hela landet och är Sveriges största ideella organisation för företagare. Våra medlemmar vet det mesta om att driva företag, vad som underlättar och vad som försvårar det. Företagarna finna nära till hands – både som bollplank men också, om det behövs, som blåslampa. Vi vill vara med i den processen också – bjud in oss så kör vi. Tillsammans!

Jan Elofsson

Marianne Widström

Henrik Andersson

Erik Carlson

Styrelsen, Företagarna Karlstad, Hammarö, Grums

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.