Filmen "Tystnaden" visar hur skivbolaget och inspelningsstudion Silence kom att bli en av de mer säregna rösterna i det svenska musiklivet.
– Musiken var magisk, säger regissören Kristina Lindström.
Silence startades i Stockholm och hamnade i Värmland och Näved utanför Koppom under mitten av 70-talet. Här har band som Ebba Grön och Eldkvarn spelat in viktiga album, skivbolaget Silence har släppt banbrytande musik med akter som Bob hund och Hedningarna.
– Silence var lite mytologiskt, börjar Kristina Lindström.
– Det var mitt första intryck under min uppväxt i Arvika. Musiken var så speciell, den var magisk och spännande och den hade förmågan att öppna nya världar för den som lyssnade.
"Det är i tystnaden mellan tonerna som musiken föds" konstaterar ljudteknikern och producenten Anders Lind i Kristina Lindströms dokumentär. Anders var med och skapade Silence och genom åren har han arbetat tillsammans med Eva Wilke och Nikolaj Steenstrup.
– Mycket av musiken i det vi kallar proggen var väldigt krävande, sträng och fostrande, fortsätter Kristina.
– Silence kännetecknades av en lekfullhet och humor. Poesi framför politik.
Super 8
Efter gymnasiet lämnade Kristina Lindström Arvika och Värmland för Göteborg och journaliststudier. Hon har arbetat under många år på SVT där hon initierat program som "Kobra", "Värsta språket" och "Babel". Bland de uppmärksammade dokumentärer hon gjort finns "Palme" och "Astrid". Det var under en visning i Arvika av hennes Astrid Lindgren-serie som hon träffade människorna bakom Silence.
– Vi pratade film och de nämnde att Anders hade en stor mängd filmmaterial från de tidiga åren filmat med Super 8. Vi fick se materialet och tanken på en dokumentärfilm började ta form.
"Tystnaden" har Kristina Lindström gjort i samarbete med Kristian Petri och Johan Söderberg. I filmen är det till stor del musiken som får tala.
– Det var ett medvetet grepp att låta musiken ta stor plats. Det är den som för filmen framåt.
"Odlade musik"
Hon tycker att de filmer Anders gjorde visade tidsandan under 70-talet på ett väldigt fint sätt.
– Tiden präglades av gröna vågen, fast Anders brukade säga att de odlade inte grönsaker, de odlade musik. Att flytta ut från staden var en stor rörelse och det fanns vackra tankar om hur man skulle förbättra levnadsvillkoren och hur man skulle ta hand om naturen. Tankar som det går att dra paralleller till i dag. Fast i dag är förutsättningarna andra, då fanns det en optimism, nu präglas samtiden mer av pessimism.
Filmen hade premiär på dokumentärfilmsfestivalen Tempo under förra veckan, på fredag visas den på SVT och redan nu finns den på svtplay.
– Det finns en påtaglig publik både i USA och Asien för musiken från Silence. Så förhoppningsvis finns det ett intresse för filmen där också.