• idag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ta kurdernas rättigheter på allvar

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Vi kurder ska inte behöva vara hjältar för att få våra röster och bli hörda, skriver Shamm Shamayi Salih.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den senaste tidens nyhetsrapporteringar har ännu en gång väckt skräck bland många runt om i världen där vi tar del av hur över 300 000 av våra bröder och systrar tvingas fly sina hem till fots, och har fått dela bilder av gråtande barn och döda kroppar i ett lönlöst försök att få omvärlden att omedelbart agera.

Folkrensningen mot kurder har pågått i flertals år – ett långt, blodigt, och ytterst komplext krig med många aktörer som lett till miljoner flyktingar och nästan en halv miljon döda.

Min fråga är, varför väljer omvärlden att blunda för kurdernas verklighet trots att dom offrat så mycket för omvärlden? Måste vi kurder behöva vara hjältar och offra våra egna liv för omvärlden för att få leva ifred med våra mänskliga rättigheter?

Vi får rapporter dagligen om att Turkiet bombar kurder med förbjudna kemiska vapen som vit fosfor, och ser bilder från sjukhus där det bara finns civila offer.

Vi kurder ska inte behöva vara hjältar för att få våra röster och bli hörda. Vi ska inte behöva åberopa vad kurderna gjort för hela världen genom att föra striden mot IS, eller förklara hur statsskicket i Rojava varit mer progressivt än någon annanstans i Mellanöstern. Vi ska inte behöva nämna att vi överlevt hundra år av krigföring, etnisk rensning och förbud av vårt språk, vår identitet och vår kultur.

Man ska inte behöva vara en hjälte för att få leva i fred. Vi ska inte behöva skydda världen från den mest brutala terrorkult som någonsin existerat för att få åtnjuta mänskliga rättigheter som människa på jorden. En åttaårig flicka ska inte behöva vara en god representant för landets fredsprocess för att slippa få sina ben krossade av turkiska bomber.

Jag uppmanar nu den svenska regeringen och alliansen att kräva att Turkiet upphör med sina ondskefulla militära angrepp mot det kurdiska folket och att omvärlden sätter mer press på Erdogan för att få ett slut på allt våld och elände. Jag uppmanar även organisationen FN som står för mänskliga rättigheter att ta initiativ och stå upp för kurderna och deras mänskliga rättigheter. Vi kurder finns och ska behandlas som vilken nation som helst med samma rättigheter och värde.

Shamm Shamayi Salih

Svensk-Kurdisk skribent

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.