Hoppa till huvudinnehållet

Skäringer och Kapla - två av Sveriges främsta kvinnor

Publicerad:
Mia Skäringer är en av kvinnorna som lyfts fram på Expressens lista Årets kvinnor.
Mia Skäringer är en av kvinnorna som lyfts fram på Expressens lista Årets kvinnor. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Mia Skäringer och Marit Kapla platsade båda på listan när Expressen på söndagen presenterade sin lista över Årets kvinnor 2020.

Mia Skäringer är enligt Expressen "Sveriges roligaste feminist" och har "blivit ett slags språkrör för kvinnor som fått nog". Hon landar på sjätte plats på listan.

Marit Kapla - här med sitt Augustpris - är också med på listan över Sveriges 100 främsta kvinnor.
Marit Kapla - här med sitt Augustpris - är också med på listan över Sveriges 100 främsta kvinnor. Foto: Pontus Lundahl/TT

På plats 67 återfinns författaren Marit Kapla, som skrivit den flerfaldigt prisbelönta boken Osebol, om en liten värmländsk by. "Ett skickligt fångat koncentrat av Sverige och en buljong som räcker längre än 800 sidor" skriver Expressen.

Listan toppas av Hédi Fried, 95, författare och psykolog, som är en av de sista överlevarna från Förintelsen.

Listan presenterades på Internationella kvinnodagen och omfattar hundra kvinnor som är förebilder eller "på annat sätt sticker ut".

Förra Årets kvinna Greta Thunberg fick i år en andraplats, följd av artisten Molly Sandén, kronprinsessan Victoria och fotbollsspelaren Kosovare Asllani.

Marit Kapla prisad igen: "Känns overkligt"

Artikeltaggar

ExpressenHédi FriedInternationella kvinnodagenMarit KaplaMia SkäringerMolly SandénNöje/KulturOsebolVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.