Oklart läge för svenskar i Norditalien

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Oklart läge för svenskar som befinner sig i karantänklassade delar av Italien.
Foto: Claudio Furlan/LaPresse
Ett okänt antal tusen svenska medborgare befinner sig i de karantänklassade provinserna i Norditalien.
UD försöker få klarhet i om det är möjligt för dem att resa hem.

Mellan 10 000 och 15 000 svenska medborgare befinner sig i Italien, men hur många av dem som uppehåller sig i norra Italien är inte klarlagt, enligt Sara Brynedal vid utrikesdepartementets presstjänst.

– Under de senaste dagarna har vi tagit emot ett stort antal samtal från personer som befinner sig i området eller är på väg till norra Italien, och som undrar hur de ska göra. Svenska ambassaden i Rom undersöker nu hur nattens beslut om karantän påverkar dem, säger Brynedal till TT.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte sade vid en presskonferens tidigt i morse att resor in och ut ur det berörda området inte ska göras, med undantag för "arbetsrelaterade anledningar, nödsituationer eller hälsoskäl":

– Flygplatser uppges fortfarande hålla öppet och UD undersöker vad som gäller, säger Sara Brynedal.

TT: Det finns alltså ännu inget svar på frågan "jag är svensk, befinner mig i Milano – kan jag resa hem?".

– Nej, ambassaden undersöker hur detta påverkar svenskar.

På vilket sätt hjälper UD berörda svenskar?

– Man kan skriva upp sig på svensklistan och kontakta den svenska ambassaden om man har frågor. Vi uppmanar också alla berörda att följa händelseutvecklingen via ambassadens reseinformation och via lokala medier, säger Sara Brynedal.

Anna Lena Wallström/TT

Fakta: UD:s avrådan

Fakta: UD:s avrådan

UD beslutade i fredags, den 6 mars, att införa en avrådan för Lombardiet. Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Aostadalen, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Marche och Toscana i norra Italien.

UD avråder från "icke nödvändiga resor" till dessa områden.