NMR har minskat sina aktiviteter i Värmland

Publicerad:
Arkivbild. Foto: Fredrik Persson

Enligt en rapport från Agera Värmland fortsatte Nordiska motståndsrörelsen (NMR) att minska sin aktivitetsgrad i länet 2019. Hur utvecklingen blir i år är svårt att säga.

– Under helgen hade NMR till exempel en utåtriktad aktivitet i Filipstad, säger Peter Sundin Agera Värmland.

Agera Värmland kom under måndagen ut med rapporten "Hot mot demokratin i Värmland" där utvecklingen inom våldsbejakande extremism och hatbrott presenteras.

– Aktivitetsgraden har minskat för NMR som organisation två år i rad. De tappar mark. Det har att göra med den brytning de hade i somras när organisationen splittrades. Det startades istället upp ett nytt initiativ.

Hade månadsmöte

Även om aktiviteterna för NMR gått ner i Värmland de två senaste åren kan man inte vara säker på att trenden fortsätter.

– Starten 2019 och starten i år ser absolut inte riktigt likadana ut. I helgen hade NMR till exempel utåtriktade aktiviteter i Filipstad. De hade ett månadsmöte och stod och delade ut flygblad utanför butiker och hade banderoller med sig. Majoriteten av dem som var där var ifrån Dalarna.

I början av februari hade NMR även ett möte i Hagfors.

– Då var det hela NMR:s organisation som var i Hagfors. Värmland stod på tur för att få de här kampdagarna som de kallar det. Hagfors blev en naturlig plats med tanke på att den som bokade lokalen bor i Hagforsområdet.

Enligt Peter Sundin finns det en handfull personer från NMR som bor i Värmland.

Hur orolig är du för NMR:s framfart?

– Det man framförallt ska vara orolig för är demokratin. Det finns människor som vill avskaffa den och de finns lokalt. Det är en farlig organisation. Vitmakt miljön är det största hotet mot demokratin.

Vad kan värmlänningarna vara uppmärksamma på?

– Att vara uppmärksam vid lokaluthyrningar är en sak. Eftersom NMR inte har egna lokaler vill de gärna hyra. Då är hembygdsföreningar och bygdegårdsföreningar är ypperliga för den sortens verksamhet. De vill gärna hyra från fredag till söndag och på avskilda platser där det inte finns mycket polis i närheten.

Vad gör ni för att förhindra återväxten till organisationen?

– Det är ju framförallt att synliggöra att de här grupperna finns och hjälpa kommuner med lokala lägesbilder. Sedan är det kommunernas arbete att stävja nyrekryteringen till de här grupperna. Det är ett långsiktigt förebyggande arbete som måste göras, säger Peter Sundin.

Artikeltaggar

Agera VärmlandFilipstadHagforsNordiska motståndsrörelsenNyheterPeter Sundin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare