Hoppa till huvudinnehållet

Finnskogahemmet lägger ned sitt särskilda boende?

Publicerad:
Mette Borghagen, Tove Thorsen och Ing-Britt Boman arbetar på Finnskogahemmet. Om det särskilda boendet stängs på Finnskogahemmet kommer de enligt socialnämndens förslag erbjudas jobb på andra enheter i norra Klarälvdalen. Foto: Morgan Bäckvall

Kommer Finnskogahemmet i Bograngen att upphöra som särskilt boende när socialnämnden i Torsby kommun håller ett extra sammanträde på onsdag?

Det råder en oro bland personalen på Finnskogahemmet i Bograngen om att de nio särskilda boendeplatserna vid Finnskogahemmet flyttas till andra särskilda boenden i Torsby kommun.

I söndags hade personalen utlyst ett personalmöte på Finnskogahemmet och åtta personer kom.

– Jag var på mötet. Min mamma jobbar där. Jag har själv arbetat på Finnskogahemmet, men fick sluta när "halva" Finnskogahemmet gjordes om till trygghetsboende. Nu arbetar jag på nattpatrullen och besöker Finnskogahemmet två gånger varje natt, säger Annelie Runnelind.

I två år har Karl Eriksson, 91 år, bott på Finnskogahemmets särskilda boende. Dottern Mia Eriksson bor i Medskogen och det är nära för henne att komma och hälsa på.
I två år har Karl Eriksson, 91 år, bott på Finnskogahemmets särskilda boende. Dottern Mia Eriksson bor i Medskogen och det är nära för henne att komma och hälsa på. Foto: Morgan Bäckvall

Hon tror inte på att det är akut personalbrist som motiverar en nedläggning av Finnskogahemmet som särskilt boende.

– Det har aldrig varit några problem att få vikarier på Finnskogahemmet. Där har det gått att lösa, säger Annelie Runnelind.

Hon får medhåll av personalen på Finnskogahemmet.

– Vi är sju anställda på dag och nattpass och två nattpersonal plus en nattpatrull. Nattpersonalen arbetar ensam. Ibland har även pensionerad vårdpersonal kommit och hjälpt oss. De har varit vikarier, säger Mette Borghagen, som ska gå på sitt pass under eftermiddagen.

– Det sämsta tycker jag är att vi inte fått veta. Vi hade möte den 19 februari. Då fick vi veta att det ska bli en omstrukturering och vi skulle inte gå till anhöriga och boende och berätta och gjorde vi inte, för vi ville inte oroa dem, säger Tove Thorsen.

Anhörig

Mia Eriksson har sin pappa Karl, 91 år, på Finnskogahemmet. I alla år har han varit skogsarbetare. De två senaste åren har han bott på Finnskogahemmet särskilda boende.

– Här finns allt han behöver, den trygghet han har nu. Om han flyttas dit tror jag att han skulle mista sin livsgnista. Det är viktigt att de som kommer från den här bygden också får sin slutstation här. Och vi anhöriga har såpass nära väg att vi kan besöka dem ofta, säger Mia Eriksson.

Finnskogahemmet kan om socialnämnden så beslutar komma att omvandlas till trygghetsboende, så kallat mellanboende. Redan idag finns tre lägenheter med sådant boende på Finnskogahemmet.
Finnskogahemmet kan om socialnämnden så beslutar komma att omvandlas till trygghetsboende, så kallat mellanboende. Redan idag finns tre lägenheter med sådant boende på Finnskogahemmet. Foto: Morgan Bäckvall

På socialnämndens extrainkallade sammanträde på onsdag är det tre punkter i kallelsen:

1. Att de personer med verkställt särskilt boende-beslut på Finnskogahemmet erbjuds lediga särskilda boendeplatser på övriga boenden i Torsby kommun.

2. Att befintlig personal, anställda med nuvarande placering på Finnskogahemmet erbjuds fortsatt anställning i Torsby kommun.

3. Att Finnskogahemmet omvandlas till biståndsbedömt trygghetsboende, så kallat mellanboende.

Artikeltaggar

BograngenFinnskogahemmetNyheterTorsby kommunVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.