Hoppa till huvudinnehållet

Wallström: Kvinnodagen behövs mer än någonsin

Publicerad:
Tidigare utrikesminister Margot Wallström anser att det behövs en rad reformer för att förbättra kvinnors rättigheter.
Tidigare utrikesminister Margot Wallström anser att det behövs en rad reformer för att förbättra kvinnors rättigheter. Foto: Helena Karlsson

Hon införde en feministisk utrikespolitik när hon satt i regeringen.

Nu fortsätter Margot Wallström kampen för kvinnors rättigheter.

– Internationella kvinnodagen behövs mer än på väldigt länge, säger hon.

Det är nästan fullsatt på Arenan i Karlstad när tidigare utrikesminister Margot Wallström äntrar scenen på lördagseftermiddagen i samband med att Nätverket Systerskap arrangerar en temahelg med fokus på internationella kvinnodagen.

Tidigare under veckan har hon varit i Frankrike och Tjeckien för att diskutera frågor som rör kvinnors rättigheter, nu pratar hon om samma saker inför värmlänningarna.

Yasmin, 32: Jag är en förebild

När NWT möter henne kort innan föredraget utvecklar hon tankarna:

– Titta på hur det ser ut i världen med fler och fler autokrater, självsvåldiga män som oftast börjar sin politiska karriär med att ta beslut som påverkar kvinnor och inskränker deras rättigheter. Det är en slags backlash för kvinnor runt om i världen, vi är långt ifrån framme vid jämlikhet och jämställdhet.

Fler vågar anmäla sexualbrott efter Elinas rättskamp

"En bra bit kvar"

Även om Sverige är ett av de mer jämställda länderna i världen anser Margot Wallström att det finns mycket kvar att göra här också. Hon nämner några av de frågor som NWT belyst i artikelserien inför kvinnodagen:

– Vi har tyvärr samma problem som på många andra håll i världen med våld mot kvinnor, det är fortfarande inte löst. Vi är förstås bättre än de flesta länder när det gäller löneskillnader, men de finns fortfarande. Och det är en bra bit kvar här också tills kvinnor och män delar lika på hemarbete och ansvar för familjen.

Karin, 52, är fabriksarbetaren som blev vd

Vad kan vi göra för att ändra på situationen?

– Det är politiska reformer som är viktiga. Familjereformer som underlättar för kvinnor, praktiskt arbete för att utjämna löneskillnader och så måste vi fortsätta med att bekämpa våld mot kvinnor. Det är både en attityd och en inställning som behöver förändras, men också sådant som att spåra och hjälpa kvinnor som är utsatta och se till att männen får nödvändiga straff för det de gör mot kvinnor. Allt det här är en del av en kriminalpolitik och en socialpolitik som man behöver titta på.

"Vi borde ha gjort annorlunda under småbarnsåren"

Artikeltaggar

ArenanInternationella kvinnodagenJämställdhetKarlstadMargot WallströmPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.