Smittad till sjukhus – 15 tagna ur tjänst

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Symtomen för de nya coronafallen har varit lindriga. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sammanlagt 161 fall av personer smittade med coronavirus har upptäckts i Sverige. En drabbad kom in med ambulans till sjukhus – och nu har 15 ur sjukhuspersonalen tagits ur tjänst.

Det var i torsdags kväll som en person kom in med ambulans till Danderyds sjukhus i Stockholm. Personen hade varit utomlands, men inte i något av de nu utpekade riskområdena, och visade sig vara smittad.

– Patienten fick under vårdförloppet ökande symtom, provtogs för coronaviruset och testades positivt. Personen vårdas nu på en infektionsklinik i regionen, säger Yvonne Haglund Åkerlind, sjukhusets vd, till TT.

En smittspårning utförs av regionens smittskyddsenhet, som har identifierat cirka 15 sjukhusmedarbetare.

– En djupare analys görs just nu och vi inväntar riktlinjer från Smittskydd Stockholm.

I väntan på analysen, jobbar de här medarbetarna som vanligt?

– De är inte på sjukhuset, nej.

Lindriga fall

Ytterligare 21 personer i Region Stockholm har smittats av coronaviruset. Symtomen hos de nya fallen har varit lindriga.

– Vi har inte fått kännedom om något svårt, intensivvårdskrävande fall, säger Per Follin, smittskyddsläkare och avdelningschef vid Smittskydd Stockholm.

Totalt är 101 personer smittade i regionen, den mest drabbade i landet. Det finns ännu ingen samlad information om var de nya fallen kan ha smittats.

Även ytterligare tre personer i Region Skåne har smittats, och nu har regionen totalt 17 drabbade. I Västra Götaland har 14 personer smittats och i region Värmland är antalet drabbade 13. Åtta personer i Region Jönköping, fem personer i Region Uppsala, två personer i Region Gävleborg och en person från Region Örebro län har också konstaterats smittade.

UD avråder från resor

Utrikesdepartementet avråder sedan i fredags från icke nödvändiga resor till en rad regioner i norra Italien, bland andra Lombardiet, Veneto och Toscana.

Natten mot söndagen fattades beslut i Italien om att sätta Lombardiet och flera storstäder i karantän på grund av virusutbrottet.

UD:s reserekommendation gäller även icke nödvändiga resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea.

UD avråder också från alla icke nödvändiga resor till Iran.

Tomas Bengtsson/TT

Carin Fock/TT

Henning Eklund/TT

Per Follin är smittskyddsläkare och avdelningschef vid Smittskydd Stockholm. Arkivbild.
Foto: Jonas Grönvik/TT
Fakta: Coronaviruset globalt

Fakta: Coronaviruset globalt

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s senaste sammanställning och WHO:s senaste rapport den 6 mars har över 98 000 fall av covid-19 rapporterats. Cirka 3 380 personer har avlidit i infektionen, av dem 3 045 i Kina.

En sammanställning från nyhetsbyrån Reuters på lördagen anger samtidigt att omkring 102 000 personer smittats globalt.

De allra flesta fall av det nya coronaviruset har konstaterats i kinesiska Hubei-provinsen, men även en rad länder utanför Kina har drabbats.

Det exakta antalet bekräftade och misstänka fall förändras allteftersom personer söker vård och undersöks för viruset.

Källor: Folkhälsomyndigheten och Reuters

15 personer har tagits ur tjänst på Danderyds sjukhus utanför Stockholm. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT