Hoppa till huvudinnehållet

Selma uppmärksammas med blomsteräng

Publicerad:
Blomsterkedjan Interflora vill uppmärksamma den 8 mars genom att smycka namngivna kvinnliga statyer. Malin Alterblad, florist på butiken Feeling, har fått i uppdrag att dekorera Selma.
Blomsterkedjan Interflora vill uppmärksamma den 8 mars genom att smycka namngivna kvinnliga statyer. Malin Alterblad, florist på butiken Feeling, har fått i uppdrag att dekorera Selma. Foto: Helena Karlsson

Fortfarande är det bara cirka 10 procent av Sveriges namngivna statyer som föreställer kvinnor. Detta är något som blomsterkedjan Interflora vill uppmärksamma. Den 8 mars smyckas alla namngivna kvinnliga statyer i Sverige med blommor. Selma Lagerlöf är en av dem.

För tredje året i rad smyckas samtliga statyer av kvinnor runt om i Sverige med blommor. I Karlstad är det Eva Lisa Holtz, känd som Sola i Karlstad, Selma Lagerlöf och Fredsmonumentet som smyckas.

Foto: Helena Karlsson

Lisa Holtz har fått en kappa av blommor och längre bort sitter Selma Lagerlöf som på en blomsteräng. Det är Malin Alterblad, florist på butiken Feeling, som har fått i uppdrag att dekorera Selma.

– Det är första gången vi gör det här. Den enda restriktionen vi fick var att blommorna ska belysa hennes livsverk. Jag kom direkt att tänka på Mårbacka och hur viktigt det var för Selma med en öppen trädgård. Så jag vill få fram att hon sitter i sin trädgård under ett träd och läser en bok, säger hon.

Selma var en färgstark person

Runt Selma trängs blommor som Vallmo och Stjärnflocka. Hon sitter under ett träd med en bok i handen, som också är täckt i blommor.

– Det ska vara färgglatt, framförallt på grund av Selmas färgstarka person men också för att liva upp lite i vädret som vi har, säger Malin.

Statyerna kommer att vara smyckade fram till måndag 9 mars. Interflora har startat en fond där de skänker en viss procent av sin försäljning under 8 mars, pengarna ska sedan gå till att bygga en namngiven kvinnlig staty nästa år.

Artikeltaggar

BlommorEva-Lisa HoltzInternationella kvinnodagenKarlstadNyheterSelma Lagerlöf

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.