Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Tio pionjärer inom damidrotten

Publicerad:
NWT har sammanställt en lista med tio pionjärer inom damidrotten. Här ovan ses några av dem.
NWT har sammanställt en lista med tio pionjärer inom damidrotten. Här ovan ses några av dem.

Idrottande kvinnor har länge betraktats med skepsis. Särskilt oroliga har motståndarna varit för att kvinnokroppen, i synnerhet dess reproduktionsförmåga, ska ta skada. Motståndet har varit extra långlivat i OS. Inte förrän 2014 öppnades den sista OS-sporten för kvinnor, backhoppning. I nordisk kombination (backhoppning + längdskidor) tävlar dock fortfarande bara män i OS.

Här är tio kvinnliga pionjärer i sportens värld:

Billie Jean King, USA

Kämpade för kvinnors rättigheter på och utanför tennisbanan. Något som symboliseras av matchen mot Bobby Riggs 1973, kallad Battle of the sexes. King vann med 6–4, 6–3, 6–3, en seger som anses vara viktig för synen på professionell damidrott. Händelsen blev en biofilm 2017.

Pia Sterner – ett stort namn inom ishockeyn.
Pia Sterner – ett stort namn inom ishockeyn.

Pia Sterner, Sverige

Pionjär i ishockey som spelade med männen innan det fanns damlag, bland annat sju säsonger i division 2 och 3 på 60–70-talen. Var första kvinnan i Sverige som tränade pojklag. Hon var också Europamästare i karate och VM-trea i styrkelyft.

Birgitta Westhed, Sverige

Trotsade förbudet mot kvinnor i Vasaloppet och åkte 1978 under täcknamnet Rolf Lejestrand och med lösmustasch, men avslöjades i en tv-intervju. 1981 hävdes förbudet.

Zhang Shan, Kina

När kvinnor släpptes in i det olympiska skyttet 1968 fick de tävla i öppna grenar. 1992 slog Zhang Shan alla männen i lerduveskytte (skeet) och tog guld. Det ledde till att män och kvinnor separerades fyra år senare i Atlanta och skeet togs bort helt för kvinnor, så Zhang Shan fick inte chansen att försvara titeln.

Bettan Andersson, Sverige

Bröt mark som första kvinnan i världen med licens för amatörboxning 1988. Under flera decennier har hon kämpat för jämställdhet i boxningen och inom andra delar av idrotten.

Michèle Mouton blev totaltvåa i VM-rallyt 1982.
Michèle Mouton blev totaltvåa i VM-rallyt 1982. Foto: Anders Hansson

Michèle Mouton, Frankrike

Den mest framgångsrika kvinnan i rally. Hon utmanade männen på allvar och var som bäst tvåa totalt i VM (1982), och vann fyra deltävlingar under karriären. Sitter i Internationella bilsportförbundet sedan 2010 och är säkerhetsdelegat.

Maria Teresa de Filippis, Italien

Första kvinnan i formel 1 (1958). Blev bland annat tia i Belgiens GP.

Pia Sundhage, Sverige

Föregångare i fotboll. Blev 1985 som första svenska damfotbollsspelare utlandsproffs, i italienska Lazio. Var första svenska utlandstränaren 2001–2002 i Philadelphia Charge (assisterande) och 2003 i Boston Breakers. Har varit förbundskapten i Kina, USA, Sverige och nu Brasilien.

Babe Didrikson Zaharias var framstående i många sporter.
Babe Didrikson Zaharias var framstående i många sporter.

Babe Didrikson Zaharias, USA

Stjärna i basket, friidrott och golf. Första kvinna att kvalificera sig för en tävling på herrarnas PGA-tour 1938 (missade cuten). Den andra var Annika Sörenstam 2003.

Tina Thörner, Sverige

Framgångsrik rallykartläsare som utmanat normer och kämpat mot fördomar i en mansdominerad sport. När hon började åka ökenrally med Nasser Saleh Al-Attiyha från Qatar reagerade både rallyvärlden och den muslimska världen, men samarbetet lyckades och duon tog två världscupsegrar och var nära att vinna Dakarrallyt 2008.

Mikaela om att ta sig fram som kvinna i en mansdominerad sport

Artikeltaggar

Internationella kvinnodagenPia SternerSportTina Thörner

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.