The Mamas vinner Melodifestivalen – en poäng före Dotter

Nöje/Kultur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
The Mamas vinner årets upplaga av Melodifestivalen med låten "Move".
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Succén fortsätter för The Mamas.
Nu står gruppen som vinnare i Melodifestivalen 2020 – och får åka till Eurovision för andra året i rad. Trion vann med en poäng före Arvikabördiga förhandsfavoriten Dotter.

Det blev en rafflande avslutning på finalen av Melodifestivalen. Efter att de internationella jurygrupperna sagt sitt stod Arvikabördiga Dotter och The Mamas på samma poäng – 65.

Efter att folkets röster räknats samman skiljde bara en poäng mellan de båda bidragen - och det var The Mamas som tog hem segern. 137 mot 136 poäng.

– Det här är den ultimata drömmen som jag aldrig trodde skulle bli sann. Det är det största som har hänt i våra liv. Det finns ingenting som kan hindra oss från att åka till Rotterdam, säger Loulou Lamotte i The Mamas.

Men tvåan Dotter, eller Johanna Jansson som hon heter till vardags, var inte helt missnöjd ändå trots andraplatsen.

– Det känns så himla bra, jag är supernöjd. Det känns faktiskt skönt att inte behöva åka till Eurovision. Jag kan ärligt säga innerst inne så tror jag inte att jag riktigt ville det. Tvåa är faktiskt bättre om man vill stanna kvar i Sverige men att det ändå ska ha gått bra, säger hon.

Även låtskrivaren Jimmy Jansson från Hagfors, som låg bakom fyra av finalens bidrag, var strålande glad efteråt trots att vinsten uteblev.

– Jag är skitglad! Vet du varför? Jag vann i Danmark. Jag vann danska Mello. Jag är så jävla glad alltså!

Ingen solklar favorit

The Mamas knep inför finalen var att ha roligt och be – och det visade sig vara lyckat. Gruppen har länge nämnts i förhandsspekulationerna – men har aldrig varit den solklara favoriten.

The Mamas slog igenom som kör bakom John Lundviks vinnarlåt “Too late for love” i fjol, som slutade på en femteplats i Eurovision Song Contest. Nu har de återigen lyckats charma publiken, och byter Tel Aviv mot Rotterdam, där årets tävling äger rum.

Segern innebär också att The Mamas är de 60:de vinnarna i Melodifestivalen genom tiderna.

Bidraget “Move” är skrivet av Melanie Wehbe, Patrik Jean, Herman Gardarfve.

– Den handlar om att hjälpa varandra. Att se någon falla och hjälpa den personen upp och att få ut budskapet till alla som hör låten. Du har inte tid att ligga kvar och du måste resa dig och följa dina drömmar, har Ashley Haynes sagt tidigare till TT.

The Mamas har sagt att de hoppas att en kvinna ska ta hem tävlingen, eftersom Sverige har haft fem manliga vinnare i rad de senaste åren.

– Kvinnor är väldigt bra på att backa och stödja alla andra. Vi heter The Mamas för att vi är omhändertagande och sprider kärlek. Jag tror att den där kärleken kommer tillbaka nu, sade Dinah Yonas Manna tidigare.

Dotter från Arvika slutade tvåa.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Slutresultatet i finalen

1. The Mamas: "Move" – 137 poäng

2. Dotter: "Bulletproof" – 136 poäng

3. Anna Bergendahl: "Kingdom come" – 107 poäng

4. Hanna Ferm: "Brave" – 94 poäng

5. Anis Don Demina: "Vem e som oss" – 82 poäng

6. Paul Rey: "Talking in my sleep" – 68 poäng

7. Felix Sandman: "Boys with emotions" – 67 poäng

8. Robin Bengtsson: "Take a chance" – 63 poäng

9. Victor Crone: "Troubled waters" – 57 poäng

10. Mariette: "Shout it out" – 51 poäng

11. Mendez featuring Alvaro Estrella: "Vamos amigos" – 40 poäng

12. Mohombi: "Winners" – 26 poäng

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.