Hoppa till huvudinnehållet

Så går det i mellofinalen

Publicerad:
Dotter är en favorit.
Dotter är en favorit. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

NWT:s mellopanel säger sitt inför den stundande finalen i årets upplaga av Melodifestivalen.

Johanna Karlsson:

Presentation: Elitist som tycker att Jan Guillou borde dyka upp lite oftare som förförisk vampyr.

1.      Hanna Ferm – Brave

– Ingen i år äger scenen som Hanna Ferm. Det borde märkas hela vägen hem till Klitos Klitou.

2.      Dotter – Bulletproof

– Är fortfarande inte förtjust, men den där laserstrålen kan säkert spöa det mesta.

Dotter och Jimmy Jansson i mellokampen: "Helt sjukt!"

3.      Mohombi – Winners

– Från början till slut lättgillat och hittigt och stundtals bra, men jag gissar att det funnits säkert ett sextiotal snarlika låtar som tröskats genom andra nationella uttagningar bara i år.

4.      The Mamas – Move

– Folk i allmänhet verkar – på ett ganska diffust sätt – gilla detta?

5.      Paul Rey – Talking In My Sleep

– Vad har den här tävlingen gjort för att förtjäna något såhär bra i finalfältet?

6. Victor Crone – Troubled Waters

– Själv vill jag bara gripa efter mitt nyinköpta ex av Odyssén när jag hör den här provocerande platta reseskildringen. Förstår samtidigt att Crone uppfyller kvällens kvot av mammagodis.

7. Robin Bengtsson – Take A Chance

– Från flera säkra källor har jag fått höra att Bengtsson är årets barnfavorit. Det borde parkera honom här i mitten av fältet.

8. Anna Bergendahl – Kingdom Come

– Bergendahls refräng är okej, men det känns lite som ett högprofilerat karaokenummer med tills nu okänd Bryan Adams-låt.

9. Mariette – Shout It Out

– Den som, likt Mariette, i princip endast syns till för den breda publiken i det här sammanhanget måste vara lite bättre på att variera sig.

10. Mendez feat. Alvaro Estrella – Vamos amigos

– Själv är jag nästan oförklarligt förtjust i årets latino-bromance. Kan ändå samtidigt känna att låten kommer kanske 18 år för sent?

11. Felix Sandman – Boys With Emotions

– Kan inte se att den skulle lyckas hamna högre upp eftersom det inte går att minnas den efteråt?

12. Anis Don Demina – Vem e som oss

– Rimligtvis årets Hasse; chanslös i finalen men sannolikt snart åter med eget program på en barnkanal nära dig.

Anna Bergendahl framför sitt bidrag under torsdagens repetitioner inför finalen i Melodifestivalen i Friends Arena.
Anna Bergendahl framför sitt bidrag under torsdagens repetitioner inför finalen i Melodifestivalen i Friends Arena. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kristofer Holmberg:

Presentation: "Ung gubbe som brinner för country och punk men samtidigt vurmar onödigt mycket för Melodifestivalen och alla dess egenheter"

1. Dotter - Bulletproof

– Arvikas hopp i tävlingen har vuxit ut till en storfavorit att ta hem hela rasket. Stabilt framförande, genomtänkt ljusshow och tre minuter Sia-pop verkar tilltala svenska folket så mycket att nästa anhalt blir Rotterdam.

2. Anna Bergendahl - Kingdom Come

– Sveriges Cher gick enkelt till final med sin pampiga och något tantiga countrydisco kryddad med Belinda Carlisle. Låt och röst håller högsta melloklass - men det verkar som om Dotter blir för svår att fånga in.

3. Hanna Ferm - Brave

– Ferm var solklar att gå till final i den sista deltävlingen och jag måste säga att jag gillar den här trivsamma poplåten med mycket lånat från USA och Taylor Swift. En tredjeplats känns rimlig i hård toppstrid.

4. The Mamas – Move

Trion blåste taket av arenan i Linköping och det finns ingen i det här finalfältet som kan mäta sig med de här röstresurserna. Glädjespridande gospelsväng som gärna får sluta ännu högre.

5. Robin Bengtsson – Take A Chance

– Stel och tam Ed Sheeran-passning som bara är en enda lång gäspning. Trots att Bengtsson har erhållit någon form av fansskara i de här sammanhangen blir det inte roligare än en femteplats.

6. Felix Sandman - Boys with emotions

– Sandman tog omvägen förbi andra chansen med den här refrängfattiga Benjamin Ingrosso-hyllningen. Men låten och Sandman är ändå rätt trivsam med sin futuristiska inramning och förtjänar en plats på övre halvan.

7. Anis Don Demina– Vem e som oss

– Fåntrattsrap, struttig dans och en påfrestande tjatig refräng som verkar ha hittat ut till rätt målgrupp. I topp på Spotifylistorna - men här behöver den absolut inte nå en högre placering.

8. Paul Ray – Talking in My Sleep

– Rey och hans hederliga mellanting mellan mysballad och pojkbandspärla har piggnat till efter mellanlandningen i andra chansen. Svårtippad, men jag tror att den här riskerar att försvinna i mängden.

9. Victor Crone – Troubled Waters

– Lördagsblandning av Avicii och Mumford & Sons som fungerar förvånansvärt fint. Crone gör det bra men frågan är om det här sticker ut tillräckligt mycket för att nosa på en högre placering.

10. Mariette – Shout It Out

– Mariette medverkade med i stort sett samma låt som vid samtliga tidigare tillfällen och gick förmodligen till final i brist på annat. Bara röststarka fans kan rädda det här från en bottenplacering.

11. Mohombi - Winners

– Mohombi har hunnit få malaria och komma på bättringsvägen sedan han säkrade finalplatsen. Tyvärr spelar nog inte dagsformen någon roll ändå när den här platta popbagatellen bara försvinner i mängden.

12. Mendez feat. Alvaro Estrella - Vamos Amigos

– Mendez, kompisen Estrella och det här menlösa men oförargliga latinogunget borde givetvis inte ens ha tagit sig vidare från andra chansen. Här säkrar nog Mendez ännu en jumboplats.

STOCKHOLM 20200305Felix Sandman är med i finalen.
STOCKHOLM 20200305Felix Sandman är med i finalen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Veronica Sjöblom

Presentation: En schlagerfantast sedan barnsben som börjar tycka att det nog var lite bättre förr, på Tommy Nilsson och Eric Saades tid.

1. Hanna Ferm - Brave

– Det är tjejernas år i år och det blir en toppstrid av guds nåde. Men Hanna kör den här poppiga kamplåten ända in i mål. Ladidadidadida!

2. Dotter - Bulletproof

– Arvikas stolthet är Hanna hack i hälarna. Dotters lasershow kan bli livsfarlig på riktigt, och visst vore det fränt om Värmland får vara med i Eurovision.

3. Anna Bergendahl - Kingdome come

– Den tredje vinnarkandidaten som kommer göra det riktigt stökigt i toppen är Anna och hennes Kingdom come. Anna, låten och numret har allt en kan begära av ett finalbidrag.

4. Paul Rey - Talking in my sleep

– Finalens finaste röst gör en vacker ballad som är svår att tröttna på. Förhoppningsvis drunknar den inte bland alla andra solopopkillar och topp fem-placeringen är inom räckhåll.

5. Felix Sandman - Boys with emotions

– En fin text, ett coolt nummer och en refräng som sitter som en smäck kommer man långt med. Men tyvärr räcker det inte ända fram för Felix denna gång.

6. Anis Don Demina - Vem e som oss

All heder åt Anis som står för finalens enda svenska text. Ett hurtigt och glatt nummer som inte vinner.

7. Robin Bengtsson - Take a chance on me

– Jag begriper inte varför tidigare mellovinnare envisas med att vara med igen. Om de inte heter Carola förstås. Det krävs en bättre låt, och det har inte Robin.

8. Victor Crone - Troubled waters

– Charmig edm-country som herr Crone framför med bravur trots ett larvigt försök till dans. Det blir en stabil mittenplacering.

9. Mariette - Shout it out

– Nej, det blir ingen vinst i år heller för Mariette eftersom Shout it out är en exakt kopia av alla hennes tidigare låtar. Snark!

10. The Mamas - Move

– Mammatrion är supersöt och sjunger klockrent, men låten är inte tillräckligt bra för att ha nånting med toppstriden att göra.

11. Mohombi - Winners

– Om stackars Mohombi överlever malarian får han nöja sig med en bottenplacering. Winners är verkligen ingen Hello.

12. Mendez feat. Alvaro Estrella - Vamos amigos

– Nån ska komma sist och i år blir det Mendez och hans kompis som ingen minns vad han heter.

Artikeltaggar

Anna BergendahlAviciiDotterEric SaadeJan GuillouMelodifestivalenNöje/Kultur