• idag
  3 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 juli
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 juli
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 juli
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Fly för livet – kvinnors ständiga kamp för överlevnad

Debatt
PUBLICERAD:
S-kvinnors tema för internationella kvinnodagen är i år ”Fly för livet”, skriver företrädare för Socialdemokraterna.
Foto: Christine Olsson/TT
Kvinnor flyr för livet, och den 8 mars vill vi uppmärksamma att vi ser er som kämpar.

S-kvinnors tema för internationella kvinnodagen är i år ”Fly för livet”. Det är en skildring, en uppmaning, ja - rent av en stor push till alla oss som kan påverka att vi måste ta vårt ansvar. Många kvinnor befinner sig på ständig flykt hela livet. Det kan handla om att fly från ekonomiskt våld, psykiskt och fysiskt våld, eller att försöka fly för livet från ett annat land. Det kan innebära att behöva fly sin bostad, fly med barn, lämna sin familj som när flickor/kvinnor flyr från hedersvåld.

Vi kräver att det används samma krafttag mot mäns våld mot kvinnor som mot gängvåldet. Nu har regeringen tillsatt 350 utredare inom polisen som ska få spetskompetens för att stoppa våldet mot kvinnor, vilket är ett välkomnat beslut, men det finns mycket kvar att göra. Kommunerna måste ta sitt ansvar. Det är kommunerna som ansvarar för att se till att det finns skydd och stöd för kvinnorna och barnen, såsom skyddande boenden. I dag brister det både i kompetens och ansvar i kommunerna och där vill vi särskilt påpeka allvaret i de konsekvenser som uppstår. Kvinnor undviker att lämna sina män för att alternativet inte är tryggt nog. Det behövs också ett tydligt samarbete mellan kommuner och kvinnojourer eftersom det är där kompetensen finns.

Det behövs ekonomiskt och psykologiskt stöd men framför allt behövs det boenden. Kvinnor behöver få en chans att börja ett nytt liv där de inte riskerar livet för att misshandeln fortsätter och för att de ska kunna röra sig fritt, som att till exempel hämta barnen på förskolan.

Carina Ohlsson

Förbundsordförande S-kvinnor

Inga-Lill Röhr

Distriktsordförande S-kvinnor Värmland

Margareta von Wachenfeldt

Klubbordförande Arvika

Lena Olsson

Klubbordförande Charlottenberg

Lillvor Eriksson

Klubbordförande Filipstad

Madelene Tönnberg

Klubbordförande Hagfors

Nathalie Björfeldt

Klubbordförande Karlstad

Kajsa Adolfsson

Klubbordförande Kristinehamn

Christina Persson

Klubbordförande Lesjöfors

Olga Ljung

Klubbordförande S-kvinnor Säffle

Khadija Nassan

Torsby S-kvinnor

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.