En av alla dagar för kvinnokampen

Debatt
PUBLICERAD:
Sofia Nygren är ny ordförande för SSU Värmland
Foto: SSU Värmland
Den internationella kvinnodagen, en av alla dagar för kvinnokampen. Den 8 mars påminns vi om att använda rösten vi fick från kvinnorna 1921.

Vi ser att kvinnans rätt till att bestämma över sitt eget liv stramas åt från flera håll. Därför är det en självklarhet för SSU att feminism ska vara vägledande i alla politiska beslut.

Sverige ligger i fronten när det gäller jämställdhet, men vi har en lång väg kvar innan vi lever i det jämställda samhället.

Kvinnor och män ska ha lika rätt och lika ansvar i familjeliv, yrkesliv och samhällsliv. Men ska vi vara ärliga, vem tjänar mest? Vem sitter på maktpositioner? Vem hyllas när den köper presenter eller städar? Vem får ordet mest? Jo, mannen. Även det privata är politiskt, och mer politiskt måste det bli.

Vår rörelse är en feministisk frihetsrörelse på demokratins grund. Och regeringens sex delmål för hur vi ska uppnå målet om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv ser vi som en självklar och bra början på en bättre framtid.

Sofia Nygren

Distriktsordförande SSU Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.