• idag
  8 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Stor men splittrad höger i Israel

Signerat
PUBLICERAD:
Netanyahus dagar måtte vara räknade.
Foto: Ariel Schalit

Parallellt med att Socialdemokratin i Sverige höll Sverige i sitt grepp på mitten av 1900-talet skede detsamma i Israels första tre decennier. Den Israeliska vänstern har dock gått ner sig och hamnade på 5.8 procent i parlamentsvalet tidigare den här veckan.

Med sådana motståndare kunde man tro att det skulle vara enkelt att bilda regering. Men det här valet är ändå det tredje på ett år då det varit omöjligt att bilda en majoritetsregering. Kanske det är dags för den korruptionsanklagade premiärministern Benjamin Netanyahu att lämna över rodret, han har trots allt redan slagit rekordet för flest år på posten. Om tre val inte kan lösa låsningen får man helt enkelt leta efter andra politiska vägar framåt.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.