Rätt omfattande pensionsavgångar , stark tillväxt i elektronikföretagen och svårigheter att nå ut med budskapet om fördelarna med tekniska yrken har gjort att den värmländska ledningsgruppen för utbildning av elektroniktekniker nu går ut och slår på stora trumman.
– Nu måste vi varje år, flera år framåt i tiden, se till att det den tvååriga YH-utbildningen till industriell elektroniktekniker vid Karlstads Teknikcenter. KTC, fyllls med elever. Annars kan tillväxten i våra företag vara i fara, säger Andy von Essen, Progotech, Arvika.
NWT var med när ledningsgruppen träffades i Arvika. Förutom Progotech deltog företagen Hanza, Inission och Note i mötet.
– Nu har vi för flera år framåt i tiden fått klartecken frön Yrkeshögskolan, YH, om att genomföra den här utbildningen, men YH är tydliga med att utbildningen måste fyllas till sista plats annars kanske det inte blir någon start, säger Mikael Persson, utbildningsledare vid KTC, Karlstad.
Stor satsning
Den här typen av utbildning har funnits med i den värmländska utbildningskatalogen, men det har varit skralt med elever.
– Det går inte att fortsätta så här. Vi måste få ut budskapet på bredden till de värmländska ungdomarna. Vi kommer också att satsa hårt på information i de sociala medierna, Facebook, Linkedin, Instagram och presentera text och film på You Tube, menar Andy von Essen.
Dessutom blir det möjligt med distansutbildning.
Note med verksamhet i Torsby, Hanza i Årjäng, Töcksfors och Svanskog, Progotech i Arvika och Inission i Munkfors är alla stadda i tillväxt.
– Vi har en typ av produktion som innebär att vi inte kan ta in vilka personer som helst i jobbet. Bland annat har vi militär produktion, säger Peter Väisänen. Hanza.
Fredrik Berghel, Inission, pekar på att företaget gjort försök med inbyggd utbildning vid verkstaden i Munkfors..
– Den fungerar till vissa delar, men det är oerhört viktigt att det ständigt utbildas elektroniktekniker.
Självkritiska
Företagen i ledningsgruppen är också självkritiska.
– Vi har nog varit för dåliga på att informera om de spännande jobben inom vår del av svensk industri. Får bara ungdomarna reda på förutsättningarna är jag övertygad om att vi fyller utbildningen med både tjejer och killar, säger Magnus Lundin, Note, Torsby.
Ledningsgruppen tycker också att företagens egen organisation, Svenskt Näringsliv, borde göra mer för att få ungdomarna att satsa på teknikyrkena .
Flera av de värmländska elektronikföretagen försöker tidigt visa upp sin verksamhet.
– Vi bjuder i omgångar in elever från klass fem och visar upp den spännande tillverkningen vid verkstaden i Munkfors, säger Fredrik Berghel.
Stark tillväxt
Företagen som deltog i mötet har tillsammans 600 anställda, men om allt stämmer kan de på några års sikt kanske växa till mellan 650-700 personer. Så stark tillväxt finns med på agendan.
Vid mötet diskuterade man också om sommarjobben, som tenderar att minska en aning.
– Så är det nog. Vi satsar främst på att anställdas barn skall ha möjligheten att få sommarjobb, menar Fredrik Berghel.
Kinesisk stororder
Situationen i Kina och effekterna av Coronaviruset fanns också med i diskussionen. Hanza, Note och Inission talar om mindre störningar och en viss del av komponentbrist, men Progotech är det stora utropstecknet.
– Vi har helt nyligen fått order från Kina på våra kablage för bilindustrin. Fabrikerna i Kina , som tillverkar kablage, står stilla och nu få vi jobba på riktigt ordentligt för att klara ordern från Kina- Här kan vi tala om den enes död och den andres bröd säger Andy von Essen.