En mäktig, rosa magnolia pryder omslaget och de 212 sidorna fylls av ännu mera blomsterprakt. Per och Inger Berggréns bok om Stadsträdgården i Karlstad är sannerligen mycket vacker.
Nu har de dessutom papper på att boken är den vackraste av alla Värmlandsböcker som gavs ut under 2019.
– Vi är otroligt stolta och tacksamma! säger Per Berggrén om beskedet från föreningen Värmlandslitteratur.
På torsdagsförmiddagen avslöjades vilka böcker som hedras i år av föreningen, som i över 40 år lyft fram pärlorna i den värmländska bokfloden.
Värmlands vackraste bok 2019 heter Stadsträdgården i Karlstad och det är Inger och Per Berggrén som skrivit och fotograferat och - inte minst - formgivit boken.
– Vi fick helt fria händer! säger Per Berggrén.
Medborgarförslag
När de mötte pressen i Värmlandsrummet på Stadsbiblioteket under torsdagen, framhöll de sin tacksamhet inte bara mot juryn utan också mot Karlstadsborna.
– Vi får tacka Karlstads invånare! Att boken kom till beror på att en av stadens medborgare lämnade in ett medborgarförslag om att göra en bok om Stadsträdgården. Det krävs minst 50 personer för att ett förslag ska tas upp och så blev det: kommunstyrelsen tog upp förslaget vid ett sammanträde och bestämde att sätta av pengar för att ge ut en bok, berättar Per Berggrén.
Han avslöjade också att han och Inger blev ganska tveksamma när de för tre år sedan fick frågan om de ville göra boken.
– Första tanken var klarar man av detta! säger Per.
När det stod klart att de fick Anders Blomqvist till sin hjälp med historiska och botaniska uppgifter vågade de anta uppdraget.
– Han har stöttat oss hela tiden och hjälpt oss mycket med den biologiska kunskapen, säger Inger Berggrén.
250 bilder
Det blev ett stort, men också roligt arbete:
– Man hör ofta att Stadsträdgården är unik, men varför framgår inte alltid. Det finns 800 olika arter där och de är tagna från hela norra halvklotet, tack vare Anders Blomqvist. Till exempel finns det 10 olika sorters rönn i trädgården, och det finns totalt 40 i hela världen, säger Per Berggrén.
Inte alla 800 finns på bild i boken:
– Det går inte att ha med alla, då blir det bara som en tabell! Men det är i alla fall 250 bilder, säger han.
"Bokens generösa format gör de vackra bilderna full rättvisa" skriver juryn i motiveringen, där det också särskilt framhålls att de botaniska och historiska uppgifterna "förhöjer dess värde för alla botaniskt intresserade".
– Vi har två målgrupper. Dels de som går ut i naturen för att uppleva vackra blommor, men också de som är experter ska kunna få se de unika växter som finns här, säger Per Berggrén.
Har ni själva någon favoritavdelning i trädgården?
– Det är nog magnoliorna!
Säffles möbelhistoria
Ytterligare två böcker får hedersomnämnanden: Claes Åkerbloms Seffle Möbelfabrik - String Seffle, formgiven av Henrik Gistvall, och Hemlängtan: om drömmar och huskärlek, som är skriven, illustrerad och formgiven av Olga Magnusson.
Claes Åkerblom var på plats vid pressträffen, glad och stolt. Att det "bara" blev hedersomnämnande stör honom inte:
– Det är inte så lätt att slåss mot fantastiska blommor! säger han och ler.
Å andra sidan är hans berättelse om möbelfabriken i Säffle också fantastisk på sitt sätt. Fabriken gick i konkurs 1979, men de ofta arkitektritade möblerna från 60-talet säljs ofta för höga belopp på aktionsfirmorna i Stockholm och Skåne.
Tre minuter blev tjock bok
Boken innehåller hela 400 bilder och formgivaren Henrik Gistvall har gjort en stor prestation när han formgivit den stora mängden material, så att den inte liknar en möbelkatalog.
Bokens omfång imponerar också med tanke på att Claes Åkerblom en gång svarade blankt nej när han och hans far fick förfrågan om att hålla föredrag om fabriken, där Claes farfar var en av arkitekterna som formgav möblerna.
– Det finns inga möjligheter. Vi kan prata i max tre minuter, var Claes besked då.
Varför sa du så?
– Det fanns ju inget arkiv bevarat. Fabriken gick i konkurs 1979 och allt eldades upp. Det fanns bara en enda sida nedskriven, berättar han.
Nu har han ändå lyckats göra en "gedigen och spännande historiebeskrivning matad med fakta och bilder". Så lyder juryns ord.
200 böcker att granska
Juryn har bestått av Margareta Wallin Wiktorin, Jessica Edlom och Helena Vermcrantz. De två första är lärare inom konstvetenskap på Karlstads universitet och den sistnämnda är bibliotekarie.
De har valt och vrakat, diskuterat och resonerat, för det var många om budet.
– Vi hade en shortlist på 15 titlar. Det kommer ut cirka 200 böcker varje år med Värmlandsanknytning. Det är en mångfald vi har att titta på! säger Helena Vermcrantz.
Anknytningen kan vara att författaren bor i Värmland eller är från Värmland, eller att själva temat i boken har med Värmland att göra.
Vad som gör en bok riktigt vacker, kräver sin förklaring av juryn. Helheten är viktig, framhåller Helena Vermcrantz.
– Vi tittar väldigt mycket på omslaget, men också på allt från insidesbilder till hur rubrikerna är satta, säger hon.
Årets pristagare är ett praktverk i storformat, men så behöver det inte vara.
– Det kan vara en liten bok också som fångar en för att den är så välgjord, säger hon.
"Hemlängtan" hör till böckerna i det något mindre formatet. "En vacker bok, personlig och trivsam, om längtan till ett hus" skriver juryn om den boken.
Priserna kommer att delas ut till formgivarna i samband med Värmlandslitteraturs årsmöte den 21 mars.