Upprepar Demokraterna 2016 i USA?

Signerat
PUBLICERAD:
Bernie Sander och Joe Biden har stora problem med sina kampanjer.
Foto: John Locher
Demokraternas val om presidentkandidaturen är det nu en kamp mellan en liten radikal vänsterfalang och en bred insomnad mitt. De är nu i en liknande situation som valet 2016.

Efter att ha förlorat det amerikanska presidentskapet till Donald Trump skulle man tro att Demokraterna tog lärdom av sina misstag. Men nu när de ska välja kandidat verkar faktiskt inte mycket ha förändrats.

Valet av Hillary som president skulle ha varit en självklarhet enligt kommentatorerna för fyra år sedan. Nu är många mer återhållsamma men lägger sitt hopp till att den gamle vicepresidenten Joe Biden ska kunna ta sig ända vägen till Vita huset. Han har inte gjort lika många fel i tjänsten som Hillary, men hans stöd för krigspolitiken är det få Demokrater som låter honom glömma.

Republikanerna är dock mer mån om att lyfta fram Bidens katastrofala kampanjande i det här valet. Löften om att inget kommer förändras skapa föga engagemang. Han är ständigt förvirrad, vet ibland inte vad han håller på med, förolämpar sina egna supportrar och har flera gånger glömt att han söker jobbet som president snarare än till senaten. Har man varit med i så många kampanjer som han flyter allt kanske till slut samman.

Mittenkandidatens motståndare Bernie Sanders har åter igen fyllt i sitt medlems-kort till Demokratiska partiet för att kunna stå som deras kandidat. I vanliga fall är han fristående socialist, men behöver nu partiets kampanj-resurser. Inte undra på att partiets socialliberala ledning ser honom som paria i sammanhanget. Som representant för den radikala rörelsen ”demokratiska socialister” som infiltrerat partiet på senare år spås han ändå ha viss framgång mot Biden om kandidaturen.

När det var Bernie mot Hillary använde partiet alla medel möjliga för att hejda hans kampanj. Detta ledde i sin tur till att hans anhängare satt hemma på valdagen eller rent av röstade på Trump i protest. Resultat har vi sett de senaste fyra åren.

Det demokratiska partiet är nu mer splittrat än på länge. Många minoritetsgrupper sätter sitt hopp till Biden. Likaså de stora mediehusen och partiets ledning. Unga, vit medelklass och latinamerikaner vill dock hellre se Bernie som kandidat. Hans grupper går sällan och röstar. Men det är i stort ointressant om det blir socialisten Bernie Sanders eller etablissemangets sorgebarn Joe Biden som blir kandidaten.

Hemmasittare, säger Demokraterna, är de som kommer avgöra presidentvalet i november. Frågan är, oavsett vem som blir kandidat, om de kan få med sig den andra halvan av partiet i valrörelsen. Någon halvmesyr kommer inte kunna vinna.

En intressant skillnad från förra valet är fallet Michael Bloomberg. Som nu efter hans tillbakadragande får ses som ett studieobjekt i hur man snabbast bränner en halv miljard dollar i kampanj-pengar och ändå inte komma någon vart. Att köpa annonser, memes, influencers och otaliga kampanjarbetare visade sig inte vara mycket värt när man inte hade någon egen politisk förmåga att luta det mot. När denne miljardär skulle debattera mot de andra kandidataspiranterna hade han inte många svar att ge.

Det är kanske just i debatterna som valet i slutändan kommer avgöras. Förra valet kunde Trump sy samman invektiv, halvsanningar och rena lögner till attack mot sina motståndare. Det är svårt att tro att någon av Demokraterna kommer kunna sätta mycket motstånd mot något liknande.

Men nu är Donald Trump president. Han måste således försvara sin politik snarare än enbart attackera andras. En defensiv Trump kommer bli intressant att bevittna, även om det är svårt att se att Demokraterna kommer kunna dra nytta av detta faktum.

Pontus Westerholm

TF Politisk redaktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.