Karin, 52, är fabriksarbetaren som blev vd

Publicerad:
Karin Nichols, är vd på elektronikföretaget Note i Torsby. Foto: Lisa Olaison

Hon började som fabriksarbetare men ville vara med och styra produktionen.

Nu basar Karin Nichols, 52, över 160 anställda på elektronikföretaget Note Torsby och är ensam kvinna i företagets ledningsgrupp.

– Det är synd att det inte finns fler kvinnor för det blir en annan dynamik då, säger hon.

Karin Nichols kommer raka spåret från dotterns a-traktorskola när NWT träffar henne i vd-rummet på Note i Torsby i slutet av februari.

– Jag tycker det är lite roligt att tjejer kör a-traktor, jag har varit med och valt en leopardmönstrad rattmuff åt henne.

Hon är långt ifrån främmande för att vistas i traditionellt manliga miljöer. Sedan magisterexamen i ekonomi har hennes karriär gått från bilbranschen till stålindustrin för att de senaste 17 åren ha landat i elektronik.

Yasmin, 32: Jag är en förebild
Karin Nichols.
Karin Nichols. Foto: Lisa Olaison

Jobbade på gummifabrik

Det har inte varit ett medvetet val, utan snarare är det intresset för produktion som varit den röda tråden i yrkeslivet. Det började redan i unga år när hon efter att ha varit ute och rest jorden runt tog ett jobb på en gummifabrik när hon kom hem.

– När jag jobbade som fabriksarbetare och var en del av produktionen insåg jag att här kan jag inte ändra på något så jag borde jobba med något annat så jag kan påverka hur det ser ut.

Efter 40 år i hemtjänsten: "Vi är en grundpelare för jämställdhet"

I dag har Karin Nichols styrt verksamheten på Note i Torsby i tio år. Företaget som tillverkar olika kretskort till nationella och internationella kunder tillhör därmed de tio procent av värmländska företag som har en kvinnlig vd.

– Den här branschen är fantastiskt manlig. Jag träffar sällan andra kvinnor, varken i ledningsgrupper eller som andra vd:ar, säger Karin Nichols.

"Annorlunda att vara kvinnlig ledare"

Hon upplever inte att det funnits något glastak som hon fått kämpa sig igenom för att nå chefsposten. Däremot har hon i början av karriären varit med om att bli kallad "lilla vän" av manliga kolleger, och hon tror även att hon varit tvungen att bevisa sin kompetens i högre utsträckning än en man i motsvarande position skulle behövt göra.

– Min väg till att visa att jag kan jobbet kanske varit lite längre än andras. Det är annorlunda att vara kvinnlig ledare än att vara man. Vi har olika sätt att uttrycka oss på, olika sätt att vara, olika saker som man prioriterar. Men på något sätt tror jag att det enklaste är att vara sig själv och inte försöka vara som någon annan, säger Karin Nichols.

Karin Nichols ville bli vd redan i unga år.
Karin Nichols ville bli vd redan i unga år. Foto: Lisa Olaison

Var det självklart för dig att bli vd?

– Ja. Men så är det inte för alla. Inte så att jag har mer kompetens än andra, men jag tror att det är många kvinnor som får erbjudandet och tackar nej.

Krönika: Kvinnliga förebilder med driv

Emot kvotering

Karin Nichols anser inte att den manliga dominansen på chefsposterna i näringslivet går att lösa genom kvinnlig kvotering. I stället tror hon det är bättre att lära kvinnor bli bättre på att våga kasta sig ut i okända saker.

– Kvinnor är mer fundersamma, män är mer rakt på. Via utbildningar och coachning på gymnasiet och högstadiet kan man försöka få in att man ska våga satsa på det man vill. För kompetens finns det – och det finns ingen skillnad på kompetensen mellan de olika könen.

Krönika: Det går framåt – men för sakta

Artikeltaggar

EkonomiInternationella kvinnodagenKarin NicholsNoteNyheterPolitikTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare