• idag
  8 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Regeringen talar med kluven tunga

Ledare
PUBLICERAD:
Partierna säger en sak men gör något annat.
Foto: Thomas Johansson/TT
Sveriges regering är fast i en rävsax man själva har byggt. Ena halvan tycker att problemet med migrationskrisen var de låga volymerna som kom, den andra halvan pratar om att hålla gränsen. Hur ska de ha det?

Regeringen Löfven har egentligen en ganska tydlig hållning i migrationsfrågan. Att häva ur sig okvädingsord om högerns linje och sedan på ett oseriöst sätt själva implementera en stram politik. Resultatet blir mer förvirring för såväl väljare som migranter.

Efter att Turkiet öppnade sin gräns var Moderaterna snabba med att säga att migrationskrisen 2015 inte ska upprepas och att gränserna behöver stärkas. Det tog inte lång stund innan den tjattrande vänstern drog igång en skendebatt om bildsättningen på utspelet. M hade inte mer ryggrad än att de helt sonika vek sig på kommando. Budskapet man faktiskt kommunicerade fanns det mindre fog för att kritisera.

Mantrat om inget nytt 2015 upprepas ju av de flesta, men inte alla. Det verkar nämligen inte ha sjunkit in hos Miljöpartiet vad som faktiskt hände eller vad konsekvenserna blev för Europa. På sin Facebook-sida skrev partiet efter Moderaternas utspel att krisen var för de människor som flydde.

Flera ledande Socialdemokrater anklagade Moderaternas utspel för avhumanisering och att det skulle anspela på att en person dog vid gränsen. Statsministern Stefan Löfven har dock samma budskap. Han sa i dagarna att ”Sverige ska inte tillbaka till den situation vi hade 2015” och att ta emot de som nu befinner sig i Turkiet skulle leda till kaos. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tror inte att det som händer vid den grekiska gränsen kommer bli något problem då det både finns en stark gräns utåt men också gränskontroller inom EU. Det är okej när det är S, eller?

Regeringspartiet MP verkar alltså inte företräda regeringen. Men det är i och för sig inte någon nyhet. Man var ju med när gränskontroller infördes i november 2015 och när man året därefter lovade 6 miljarder euro till Turkiet för att förhindra migranter från att ta sig till EU. Regeringspartiernas dubbelhet blir allt för tydlig.

Man lastar tillfälliga lösningar på varandra och man tror att ett fördelningssystem ska trollas fram på EU-nivå så man slipper allting. Men den kortsiktiga strategin att lova helt ohållbara lösningar i migrationsfrågan är livsfarlig. Man fortsätter att prata om en asylrätt och somliga om öppna gränser. Men eftersom det i praktiken inte gäller så är det bara lurendrejeri.

Många, om inte merparten, av de som nu försöker lämna Turkiet saknar skyddsskäl och skulle i praktiken utvisas om det blev en prövning. Men det kan inte ske på ett kontrollerat sätt. Den misslyckade principen om asylrätt fungerar bara om man tagit sig över gränsen och väl i den långa utredningsprocessen kan man röra sig vidare inom EU eller hålla sig gömd om man får avslag.

Asylsystemet är inhumant. Men inte för att gränserna finns. Utan för att verklighetsfrånvända hycklare som Miljöpartiet sitter i regeringsställning och lovar generositet som inte är deras ensak att lova. Människor trotsar gränsvakter och havets vågor i tron om att de kan få stanna bara de kommer över.

Flyktinglägren på de grekiska öarna och runt om i Europa är en produkt av att man lovat mer än vad man kan hålla. Det hade varit ytterst välkommet om hela regeringen hade talat klarspråk om det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.