Hoppa till huvudinnehållet

Nya stadsdelen i Tullholmsviken kan börja byggas i sommar

Publicerad:
Ossman Sharif, stadsbyggnadsarkitekt, Tomas Rhöse från Löfberg fastigheter, Magdalena Nääs från Riksbyggen, Tomas Sjölander, vd för Coop Värmland och Erik Nilsson (KD) ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Karlstad visade upp detaljplanen för den nya stadsdelen på Coops gamla mark i Tullholmsviken.
Ossman Sharif, stadsbyggnadsarkitekt, Tomas Rhöse från Löfberg fastigheter, Magdalena Nääs från Riksbyggen, Tomas Sjölander, vd för Coop Värmland och Erik Nilsson (KD) ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Karlstad visade upp detaljplanen för den nya stadsdelen på Coops gamla mark i Tullholmsviken. Foto: Tommy Andersson

Snart kan bygget dra igång för den nya stadsdelen i Tullholmsviken i Karlstad. Under onsdagen klubbades detaljplanen i stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott och Löfberg fastigheter räknar med att kunna börja bygga redan i sommar.

Ett nytt bostadsområde på Coop Värmlands gamla mark i Tullholmsviken har varit på planeringsstadiet i flera år. Nu är detaljplanen klar att läggas fram för stadsbyggnadsnämnden och nämndordföranden Erik Nilsson (KD) tror att planerna kommer upp i kommunfullmäktige, som tar det slutgiltiga politiska beslutet, i maj i år.

– Vi har tagit det första politiska beslutet och det känns jätteroligt att vi skapar en helt ny stadsdel i centrala Karlstad, sa han under en pressvisning på onsdagen.

Det handlar om tio kvarter med drygt 1 000 lägenheter som planeras mellan Tullhusgatan och Packgatan. I planerna ingår en ny rondell i det som i dag är en fyrvägskorsning, ett gångstråk från Stadsträdgården till Tullholmskajen och en ny busshållplats för både läns- och stadstrafik utanför stadsbyggnadshuset.

– Gestaltning av Packhusallén ingår också i planerna, säger Ossman Sharif, stadsbyggnadsarkitekt. Sedan kommer Tullhusgatan att omformas och göras smalare, den är väldigt rak och bred nu så folk kör väldigt fort där.

Coop har sålt tomtmark till tre olika exploatörer än så länge, Löfberg fastigheter, Magnolia Bostad och Riksbyggen. Löfberg fastigheter äger tre tomter och hoppas på att kunna börja bygga så snart som möjligt.

De vita och de röda modellerna står inom planområdet där det röda är gamla bageriet som ska bevaras som kulturmiljö. Den högsta byggnaden närmast korsningen kommer att bli lika hög som det hus som just nu håller på att byggas på Orrholmen: 17 våningar.
De vita och de röda modellerna står inom planområdet där det röda är gamla bageriet som ska bevaras som kulturmiljö. Den högsta byggnaden närmast korsningen kommer att bli lika hög som det hus som just nu håller på att byggas på Orrholmen: 17 våningar. Foto: Tommy Andersson

– Förhoppningsvis i sommar, säger Tomas Rhöse från fastighetsbolaget. Vi räknar med att byggtiden är ungefär två och ett halvt år.

Riksbyggen som har två kvarter närmast Tullholmskajen räknar med att vänta några år.

– Två, tre år kanske, vi har sett att utvecklingen kommer från andra hållet så vi väntar, säger Magdalena Nääs som är projektutvecklare.

Detaljplanen som presenterades nu gäller etapp ett. Etapp två och eventuellt också en tredje etapp gäller områden närmare Mariebergsskogen.

Men samtidigt som många fler bostäder växer fram i området har arbetet påbörjats med den nya Vikenförbindelsen som ska leda om trafik från Hamngatan till Packhusgatan.

– Jag tror att det kommer att bli bättre, säger Erik Nilsson. Det kommer att lösas upp en del när vi bygger om borta vid Löfbergsskrapan. Sedan är vi ju i ett centralt läge, behovet av bil kanske inte är så stort.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCoop VärmlandErik NilssonHamngatanKarlstadLöfberg FastigheterMagdalena NääsMagnolia BostadOssman SharifRiksbyggenTomas RhöseTullholmsviken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.