De flesta omhändertagna kor har sålts – 18 har avlivats

Publicerad:
De flesta av de omhändertagna korna har kunnat säljas vidare. Foto: Lisa Olaison

All nötkreatur som länsstyrelsen omhändertog på en gård i Grums kommun är nu borta från gården. De flesta av totalt 481 djur har sålts till vidareuppfödning eller gått till slakt. 18 djur fick avlivas på plats.

NWT har flera gånger rapporterat om de kor som omhändertogs av länsstyrelsen den 14 januari i år. Detta efter att länsstyrelsen under 10 års tid påpekat brister i djurhållningen.

Det har varit ett omfattande arbete för länsstyrelsen att avveckla nötdjursbesättningen.

– I och med att det var så väldigt mycket djur det handlade om så har det tagit tid att få allting klart. Det är bra att djuren nu är borta från gården och att länsstyrelsen inte längre ansvarar för djurhållningen. Det har tagit väldigt mycket tid för oss i fält att jobba med det här, säger Maria Hammarström, enhetschef djurskydd och vilt Länsstyrelsen i Värmland.

18 djur fick avlivas. Är det färre än du trodde att det skulle bli?

– Ja, vi trodde nog att det skulle bli fler, men man vet aldrig förrän i slutändan. Nu visade det ju sig att det gick att sälja i princip allihop.

Vad var det värsta med de förhållandena som djuren levde i?

– Det var ju för mycket djur i förhållande till de byggnader, liggplatser och utfodringsplatser som var där. Det är skälet till att vi tog beslutet i januari. Det har ju inte varit några avmagrade djur som inte fått mat, utan de har inte haft skydd för väder och vind och rena liggytor, då blir de ju väldigt skitiga och det innebär bland annat att de får svårt att hålla värmen.

Varför tog det 10 år?

– Man får ju göra det som lagstiftningen medger i varje enskild situation. Att vi landade i det här beslutet nu berodde på att det under lång tid visat sig att djurhållaren inte haft förmåga att sköta det här enligt de krav som finns i lagstiftningen. Man kan ju inte göra det med en gång utan man har rätt som djurhållare att få chansen att rätta till brister. Det har ju gjorts också, men sedan har det fallit tillbaka och det uppstått nya brister. Sammantaget har det landat i en situation där beslutet som vi fattade i januari var nödvändigt att ta.

Finns det fortfarande djur kvar på gården som inte är nötkreatur?

– Det finns andra djur. När vi har gjort kontroller på dem så har vi inte kunnat se att det varit brister som föranlett någon speciell åtgärd ifrån våran sida utan det har bara gällt nötkreatur.

Djurägaren har fått beslut om djurförbud, men har överklagat.

Om djurägaren slutligen får djurförbud kan han ha kvar de andra djuren?

– Djurförbudet omfattar bara hov- och klövbärande djur, som exempelvis hästar, kor och får. Andra djur, som exempelvis fjäderfä, hund och katt kan djurhållaren ha även fortsättningsvis, säger Maria Hammarström.

Läs också:

Rekordmånga kor vanskötta - omhändertas av länsstyrelsenGårdsägare tar strid för sina djurLänsstyrelsen kan omhänderta djuren direktVanskötta korna är kvar på gården

Artikeltaggar

djurförbudGrums kommunKorLänsstyrelsenMaria HammarströmNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare