Hoppa till huvudinnehållet

Biblioteksvåren inleds med teatersommaren i sikte

Publicerad:
Jessica Hermansson, bibliotekarie vid stadsbiblioteket, är laddad inför tisdagens bibliotekskväll om Selma Lagerlöfs Körkarlen.
Jessica Hermansson, bibliotekarie vid stadsbiblioteket, är laddad inför tisdagens bibliotekskväll om Selma Lagerlöfs Körkarlen. Foto: Lena Richardson

Selma Lagerlöfs Körkarlen från 1912 är romanen att hålla koll på inför teatersommaren i Värmland 2020. Redan nu i veckan, på tisdagskvällen den 3 mars, ges dock chansen att friska upp minnet av Selma-klassikern, när Västanåparet Stinnerboms kommer till stadsbiblioteket i Karlstad för att berätta om sina läsupplevelser med boken.

Som NWT tidigare berättat är det Körkarlen som blir teater i Berättarladan på Västanå nu i sommar.

Premiären ges den 20 juni, men den som vill kan redan nu ge sig in i Selma Lagerlöfs spökhistoria.

När stadsbiblioteket kör igång vårens bibliotekskvällar är det nämligen Körkarlen och Västanå, som är i fokus under premiärkvällen.

Dels ska regissören Leif Stinnerbom och kostymören Inger Hallström Stinnerbom berätta om sina läsupplevelser med Körkarlen, dels kommer det att hållas en bokcirkel före deras föredrag, där Körkarlen är boken som diskuteras.

Tror på nya vinklar

Jessica Hermansson, bibliotekarie, ser fram emot kvällen och inte minst då att få jämföra sin egen läsupplevelse med Stinnerboms.

– Det ska bli jättespännande. De har ett väldigt speciellt sätt att se på saker och uppfatta saker. Det har man ju sett när man varit och tittat på andra Västanå-uppsättningar. De kanske har läst in helt andra saker i boken och kanske hittat vinklar en annan inte tänkt på! säger hon.

Västanå teater läser manus inför sommarens föreställning Körkarlen av Selma Lagerlöf. Regi står som alltid Leif Stinnerbom för.
Västanå teater läser manus inför sommarens föreställning Körkarlen av Selma Lagerlöf. Regi står som alltid Leif Stinnerbom för. Foto: Lisa Olaison

Fortsatt aktuell

Körkarlen är en berättelse som ansågs nyskapande när den kom 1912. Den kretsar kring sjukdom, död, kärlek och att göra det rätta - eller inte göra det.

Det är en berättelse som har sin aktualitet, inte bara för att den valts ut till sommarens teater.

– Den pratar om dem som har det sämre ställt i samhället. Huvudpersonen David Holm gör en resa genom livet med körkarlen. Han har varit en egoistisk människa, som får se hur det har påverkat människorna runt omkring honom. Det är absolut en berättelse man borde ta till sig; hur påverkar mitt beteende andra människor och det är något som är ständigt aktuellt, säger Jessica Hermansson.

Drar upp utlåningen

Vis av tidigare år räknar hon också med att boken kommer att bli ofta utlånad på biblioteket under våren och sommaren.

– När Västanå sätter upp brukar det bli så. Det var likadant med övriga Selma Lagerlöf-böcker de satt upp, då blir de väldigt populära och folk vill läsa dem, eller om man har läst den innan och vill bli påmind om hur boken är.

Tisdagens bibliotekskväll är den första i en rad av inte mindre än åtta tisdagskvällar med arrangemang på stadsbiblioteket.

Den som vill vara med på bokcirkeln ska föranmäla sig till biblioteket, för att det ska bli en lagom stor grupp för diskussionerna.

Jessica Hermansson tror att Körkarlen har mycket att säga människorna även i nutiden.
Jessica Hermansson tror att Körkarlen har mycket att säga människorna även i nutiden. Foto: Lena Richardson
"Körkarlen" under arbete inför sommaren

Artikeltaggar

FörfattareInger Hallström StinnerbomKarlstadKarlstads stadsbibliotekLeif StinnerbomLitteraturNöje/KulturSelma LagerlöfTeaterVästanå teater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.