Vi granskar BB-frågan: Jack föddes med akut kejsarsnitt på Värnamo sjukhus

Vård & omsorg | BB-frågan
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kung Malin Holgersson med sina barn Jack, 3 år, och Emline, 7 månader, berättar om sin upplevelse när Jack kom till världen,
Foto: Anders Persson
Malins förlossning på Värnamo sjukhus var allt annan än komplikationsfri, men att behöva åka till Jönköping var aldrig på tal.

Ett stenkast från Värnamo sjukhus ligger ortens familjecentral och öppna förskolan.

Att kunna ventilera sina förlossningar är en av fördelarna med att träffa andra föräldrar på öppna förskolan.

– Vi märker att många mammor ventilerar sina förlossningar och att de tycker det känns skönt att man inte är ensam om olika upplevelser, säger Agneta Feurst som jobbar på öppna förskolan.

Jenny Svedbro, mamma till Ludvig 18 månader, besökte öppna förskolan denna måndag. Hon berättar om sin förlossning och att hon hela tiden kände sig lugn med personalen även när det uppstod stressiga stunder.

Vill inte åka långt

Kung Malin Holgersson är en annan av mammorna som tillsammans med sina två barn Jack, 3 år, och Emeline, 7 månader, regelbundet besöker öppna förskolan.

Malin är uppväxt i Vetlanda, knappt åtta mil från Värnamo. I Vetlanda finns ingen förlossning. Närmaste ort med förlossning är, regionens tredje akutsjukhus med förlossningsvård, Eksjö. Hon är glad över att idag bo i Värnamo där Kvinnovården är lättillgänglig.

– Även om det inte är långt mellan Vetlanda och Eksjö så skulle jag ändå inte vilja behöva åka de milen när det var dags för förlossning, säger Malin.

Lång väntan

Båda barnen är födda på förlossningen i Värnamo, men helt komplikationsfritt har det inte varit.

I samband med att Jack väntades anlända upphörde fosterrörelserna och en orolig Malin sökte sig till förlossningen.

Jenny Svedbro med sonen Ludvig, 18 månader, besöker öppna förskolan där Agneta Feurst arbetar så ofta de kan. Agneta berättar att hon ofta möter mammor som vill ventilera sina förlossningsupplevelser och att öppna förskolan ger ett bra tillfälle att få träffa andra föräldrar.
Foto: Anders Persson

På plats fick hon vattenavgång, men inget mer hände i förlossningsarbetet.

– Jag fick åka hem med värkstimulerande medel, men processen fortskred inte som den borde gjort så jag åkte in igen.

Efter en lång väntan beslutades det om akut kejsarsnitt för Malin.

– Jag hade väntat och sett fram emot förlossningen så det är klart att det var en besvikelse att upplevelsen uteblev. Samtidigt blev jag nervös och stressad över situationen.

Lugn personal

Trots nervositet och den något stressade situationen Malin befann sig i uppfattade hon personalen som mycket lugn och förtroendeingivande.

Jack anlände utan komplikationer med akut kejsarsnitt på Värnamo sjukhus. Under förlossningen var det aldrig på tal om att Malin skulle behöva åka till förlossningen på Ryhov i Jönköping.

Efter sin graviditet röntgades Malins bäcken och det uppmärksammades då att en vaginal förlossning inte var möjlig. Så när det var dags för Emeline att göra entré fanns beslutet om kejsarsnitt redan i förväg. Även det gjordes, komplikationsfritt, på Värnamo sjukhus.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.