Hoppa till huvudinnehållet

S-kritik mot skolbeslut

Publicerad:
Eleverna Max Lindberg och Alice Persson invigde nya Råda skolans F3 i höstas. Daniel Sohl rektor och Jenny Dahlin, barn-och bildningschef höll i bandet. Hösten 2022 planeras utbyggnaden vara klar och Råda skola blir återigen en F6-skola.
Eleverna Max Lindberg och Alice Persson invigde nya Råda skolans F3 i höstas. Daniel Sohl rektor och Jenny Dahlin, barn-och bildningschef höll i bandet. Hösten 2022 planeras utbyggnaden vara klar och Råda skola blir återigen en F6-skola. Foto: Pia Holmström

Kommunledningsutskottet (KLU) har beslutat om förslag till utbyggnad av Råda skola. Socialdemokraterna är kritiska till att beslutet skulle tas vid sittande bord utan betänketid och utan att ärendet fanns med på dagordningen.

Vid KLU förra veckan fick politikerna en genomgång av två olika alternativ till utbyggnad av mellanstadium på Råda skola som tjänstemännen tagit fram. Det första alternativet var en utbyggnad söderut på 45.8 miljoner. Det andra förslaget var en utbyggnad västerut i vinkel vilket skulle landa på en kostnad på 47,1 miljoner. Det sistnämnda alternativet förordade verksamheten som det bästa alternativet. 44,1 miljoner är budgeterat för ombyggnaden, vilket innebär att budgeten nu dras över.

Anledningen till kostnadsökningen är att rivningen av gamla Råda skola och bygge av ett nytt skyddsrum vid nya skolan ingår i priset.

– Verksamheten ville ha ett beslut om vilka av de två alternativen som de skulle gå vidare med. Jag tyckte att det var ganska självklart att vi inte tar beslutet vid sittande bord. Vi behöver förankra alternativen med våra partier innan vi tar beslut, säger vice ordförande i KLU Tomas Pettersson (S).

Deltog inte i beslut

Mötet ajournerades.

– När vi kom tillbaka så ansåg C och OR att de ville ta beslutet vid sittande bord. De förordade det första alternativet. Det var ju inte det alternativet som verksamheten förordat. Vi ansåg att vi inte kunde förorda något alternativ eftersom vi inte haft tid att sätta oss in i frågan, säger han.

Socialdemokraterna avstod därför att delta i beslutet.

KLU består av två representanter från OR och S och en från C. Då det fanns en majoritet för det första alternativet så blir det nu det inriktningsalternativet som tjänstemännen går vidare med.

– Varken L, M, V eller SD är med i KLU. Det hade varit bättre att vänta två veckor och ta upp det i kommunstyrelsen så att fler partier kunde vara med och besluta. Nu har bara två partier beslutat i en så stor fråga och det tycker jag är anmärkningsvärt, säger Tomas Pettersson.

Peter Åkerström (OR) var med och tog beslutet i KLU.

– Jag erbjöd S att skjuta upp beslutet till nästa KLU, men det ville de inte. Jag kanske förstår det för då hade det inte varit någon skillnad. Hade det varit i kommunstyrelsen hade det varit fler med. Men jag tycker att om det är en fråga som ska beslutas i KLU så ska det vara i KLU.

Färre rastvakter

Peter Åkerström fortsätter:

– Vi valde det billigare alternativet. Däremot gick det emot det som verksamheten föreslagit. Vi såg det som så att det är bättre att få en skolgård på en sida. Vi tror att det skulle gå åt många rastvakter om det blivit tre skolgårdar som var det andra alternativet.

Tydlig profil

Boo Westlund (OR) är ordförande för barn- och bildningsutskottet.

– Det som jag är glad över är att vi nu har fått en tydlig profil på skolan. Det blir en skola med miljö och teknikprofil. Vi tittar bland annat på solceller på taket och möjligheter till odling, säger han.

Nya Råda skola invigd

Artikeltaggar

Boo WestlundPeter ÅkerströmPolitikRådaSocialdemokraternaTomas Pettersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.