Röda mattan var utrullad när Kristina Lindroos bytte jobb och flyttade till Karlstad med maken Fredrik – svärmor servade paret med alltifrån boende till vänner i Värmland.
Det var där fröet såddes till Kristinas företagsidé.
I dag driver hon Ny i Värmland för att ge andra, som FBK:s spelarfruar, en gyllene start.
Vd Kristina Lindroos har just flyttat in i ett ljust kontor på Östra Torggatan i Karlstad.
Tillsammans med kollegan Emma Balderud verkar hon genom sitt vinstdrivande företag Ny i Värmland, via sociala medier och event.
Cirka 500 personer är i dag anslutna medlemmar.
– I andra ändan har vi kontakt med företag, i vissa fall som medlemmar, andra är aktuella genom olika event, säger Kristina Lindroos.
"Fantastiska cv:n"
Det var för drygt ett år sedan som ingenjören Kristina lämnade en välbetald tjänst på Billerud-Korsnäs för att satsa på det hon brinner för – att skapa optimala förutsättningar för andra, främst akademiker, som söker sig till Värmland.
– Min man och jag jobbade i Stockholm innan vi flyttade till hans hemstad Karlstad 2014. Vi blev båda förvånade över att det tog tid för oss att skaffa jobb. Det är ju brist på kompetens i Värmland och vi hade fantastiska cv:n, säger hon och skrattar.
Svärmors nätverk blev nyckeln till en bra social start.
– Jag insåg att det hon gjort för oss skulle det gå att göra affär på. Det finns fler som vill flytta till Värmland men saknar nätverk, säger Kristina Lindroos.
Vill göra skillnad
36-åringen har nära till skrattet och älskar att möta nya människor och kulturer.
Bygga broar.
Under våren 2017 bjöd familjen Lindroos okända gäster på middag i hemmet på Romstad. Det var under en rundresa i USA som idén om att testa konceptet "öppen stol" växte fram.
Och när Kristina blev mamma skapade hon raskt ett nätverk för föräldralediga, med fokus på hållbar framtid och karriär framför blöjbyten.
"Livet är nu" är Kristina Lindroos' motto. Hon beskriver sig själv som en person som ständigt vill framåt, göra saker i stället för att titta på och gnälla.
Jobb, boende och vänner
I dag är hon glad över att hon vågade sadla om från storbolagskarriären. Förra året omsatte hennes företag cirka en miljon kronor.
– Jag vill göra skillnad på det regionala planet. Rekryteringsbolagen är experter på det de gör, vi är steget före och efter dem; en inflyttarservice som hjälper nyinflyttade till Värmland med sociala kontakter, boende och medflyttarjobb. Jag tror att det värmländska näringslivet skulle må bra av att våga ta emot medflyttande med bakgrunder som utmanar den traditionella mallen. Om personen inte kan svenska, men talar fem andra språk borde det inte vara en barriär – tvärtom, säger Kristina Lindroos.
Kina och Kuala Lumpur
Hon berättar om en välutbildad, fransk kvinna som bland annat har jobbat med stökiga ungdomar i Paris förorter med konst som hjälpmedel.
Just nu bor hon i Karlstad, tillsammans med maken som jobbar på universitetet.
– Hon har svårt för att få jobb, men satsar nu på att starta eget i stället, alternativt att utbilda sig till lärare, säger Kristina Lindroos. Hon räknar upp flera andra medflyttande hon mött som har svårt att få jobb i Värmland; alltifrån en kinesisk HR-specialist till en affärsutvecklare från Kuala Lumpur.
– Det skulle vara en nyttig och häftig förändring som ger Värmland nya perspektiv om företagen vågade satsa på det udda, i stället för att gå i samma gamla hjulspår, säger Kristina Lindroos.
"Karlstad lockar mer"
Dessutom anser hon att stora värmländska företag ute i länet borde erbjuda arbetsplatser i Karlstad för att locka kompetent arbetskraft.
–Många företag vill ha folk på plats där produktionen sker även om det inte är nödvändigt. Det borde finnas en flexibilitet. Karlstad lockar mer än till exempel Hagfors, som känns för litet. De flesta vill ha utbudet med kultur och restauranger som finns i en medelstor stad. Bara ett fåtal vill flytta ut på landet och skaffa hästgård, säger Kristina Lindroos.
Kan bli raketkarriär
Som tidigare storstadskarriärist vet hon att ingen vill byta ner sig vid en flytt.
– En del tror att de måste göra avkall på karriären om de flyttar till Värmland. Tvärtom kan du hoppa in på ett företag och klättra mycket snabbare här än i Stockholm. För första gången på flera år flyttar fler ut än in till Stockholm. Det är ett bra läge för Värmland att locka hit kompetens. Många 90-talister vill satsa på en hållbar livsstil och ha närhet till naturen, säger Kristina Lindroos.
Själv trivs hon utmärkt med att "kroka arm" med folk som funderar på att etablera sig i Värmland.
– Vid våra event bjuder vi in talanger i olika branscher som får uppleva livsstilen här. De får träffa olika värmländska arbetsgivare på mingel, besöka Värmlands museum, Lars Lerins museum, gå på kaffeprovning och stadsvandring med mera. Vi lägger ner mycket jobb på att folk ska komma därifrån med nya kontakter.
Hur ser ditt samarbete ut med FBK?
– FBK anlitar mig för att FBK-spelarnas fruar ska trivas – då går hockeyspelandet bättre. Jag försöker till exempel skapa en kul och bra tillvaro för Emilie Blum från USA, som jag har hjälpt med olika praktiska saker. Det handlar om kontakter med myndigheter, körkort och så vidare. Vi hittar på roliga saker för FBK-fruarna, som att spela padel och äta gott tillsammans. Då ställer jag frågor och får dem att lära känna varandra och bonda, säger Kristina Lindroos.
Att Kristina Lindroos är social går inte att ta miste på. Men hon har sin överman i maken, Fredrik.
– Min man är ännu mer social! Han kan inte sitta hemma en torsdagskväll. Jag däremot kan tycka att det är skönt att sitta ensam i soffan med ett glasspaket.