Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen tar inte ekonomins roll på allvar

Publicerad:
Skatter styr människors beteenden och avgör hur mycket makt enskilda har över den egna vardagen, skriver Niklas Wykman.
Skatter styr människors beteenden och avgör hur mycket makt enskilda har över den egna vardagen, skriver Niklas Wykman.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För oss är det tydligt vad som behöver prioriteras i skattepolitiken framgent, skriver Niklas Wykman.

Skatters utformning och storlek påverkar människors beteende. De styr förutsättningar för jobb och företagande. Att låta den som arbetar få behålla mer av sin lön eller se till att fler företag vill växa i Sverige är inte ”tönterier”, som Magdalena Andersson hävdar. Det är en förutsättning för att nå full sysselsättning och hållbara offentliga finanser.

Sverige har allvarliga problem. Tillväxten är låg, jämviktsarbetslösheten hög, utanförskapet djupt och en allt råare brottslighet äter sig in i samhället. Rätt prioriteringar och reformer kan vända utvecklingen i Sverige. Då krävs åtgärder för ökad trygghet och att arbetslinjen återupprättas. I detta är skattepolitiken en central del.

Finansministern hävdade nyligen att skattelättnader på jobb och företagande är ”tönterier” när det kommer till att öka sammanhållningen. Hur ska vi öka sammanhållningen om det inte ska bygga på att människor kommer i arbete? Hur kan det vara ”tönterier” att skapa jobb? Magdalena Andersson är svaret skyldig.

Stefan Löfven är inte sämre än sin finansminister och påstod i sin tur att förnedringsrånen mot Sveriges ungdomar beror på skattesänkningar. Det statsministern gör är att förminska svåra frågor om konsekvenser av migration och utanförskap till att handla om några procentenheters skillnader i skattetryck.

Skatter styr människors beteenden och avgör hur mycket makt enskilda har över den egna vardagen. Vi gör helt enkelt mer av det som lönar sig, och tvärtom. Jobbskatteavdragen skapar cirka 120 000 jobb och RUT-avdraget skapar cirka 20 000 jobb. Alliansregeringens skattesänkningar för pensionärer som jobbar, ökade äldres sysselsättning med cirka 10 000 arbetstillfällen. Sänkt bolagsskatt ger fler investeringar, fler jobb och högre löner. För att bara ge några enstaka exempel.

Så skriver du en debattartikel

För oss är det tydligt vad som behöver prioriteras i skattepolitiken framgent. Skatten på låga inkomster bör bli lägre. För låginkomsttagare lönar det sig sämre att gå från bidrag till arbete i Sverige än i nästan något jämförbart land. Marginalskatterna behöver sänkas ytterligare så att fler vill ta på sig krävande arbetsuppgifter och välja svåra utbildningar. Ska vi möjliggöra växande företag, högre tillväxt och hög kvalitet i välfärden behöver vi arbetade timmar, inte fler som lever på mer bidrag. Bolags – och kapitalskatter ska vara konkurrenskraftiga och uppmuntra till investeringar i Sverige. Svenska skatter behöver i betydligt större utsträckning skapa förutsättningar för ökat företagande och entreprenörskap.

Centerpartiet ger nu sitt stöd till ett politiskt ledarskap som saknar förståelse för hur jobb och företag bidrar till ett bättre och mer sammanhållet samhälle. Och som därför inte är har förmåga att göra det som krävs för att få Sverige på rätt kurs. Retoriken från statsministern och finansministern är inte bara felaktig, den är direkt omogen.

Skillnaden mellan den skattepolitiska riktning som vi nu stakar ut och Magdalena Anderssons prioriteringar är tydlig. Centerpartiet borde finna ett större intresse i att göra gemensam sak med Moderaterna för att möjliggöra skattesänkningar som på riktigt bidrar till högre sysselsättning, sammanhållning och fler växande företag, än att ge fortsatt stöd till Löfvens vänsterregering.

Sverige förtjänar ett ledarskap och en regering som tar samhällsproblemen och medborgarnas skattepengar på allvar.

Niklas Wykman (M)

Skattepolitisk talesperson

Artikeltaggar

CenterpartietDebattMagdalena AnderssonModeraternaNiklas WykmanStefan Löfven