Hoppa till huvudinnehållet

Ta "får" dig på årets Fårfest i Kil

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@nwt.se
Förra året lockades 9000 besökare till Fårfesten i Kil. Nu är det dags för de tre dagarna med fokus på allt som har med får att göra igen.
Förra året lockades 9000 besökare till Fårfesten i Kil. Nu är det dags för de tre dagarna med fokus på allt som har med får att göra igen. Foto: Tommy Andersson

Mellan den 28 februari och 1 mars går den populära Fårfesten i Kil av stapeln för 14:e året i rad. Då väntas ett riktigt fårverkeri av fårraser, ull, skinn och konst i alla dess former och färger.

Det är under tre dagar som fåret står i främsta fokus på Sannerudsskolan och runt om i Kils samhälle. Likt tidigare år är 150 utställare på plats för att bjuda in nyfikna och fårfrälsta besökare till att ta del av ull, garn, mat och andra egentillverkade produkter som hör fåren till.

Årets tema är "Får - the future".

– Något som vi fokuserar på i år är barn och aktiviteter för dem. En nyhet är att vi har en jurta från Kirgizistan, ett slags tält som nomadfolk bor i, som barnen kan krypa in i, säger utställningsansvariga Helena Nilsson.

Under helgen kommer slöjdlärarstudenter från Göteborgs universitet och håller i workshops anpassade för barn.

– Vi har dessutom märkt att svensk ull är på framfart. Stora klädmärken som Filippa K, Fjällräven och Röjk har uppmärksammat materialet, vilket vi tycker är jättekul. Vi tror att den svenska ullen är framtiden.

Nytt (f)år, nya aktiviteter

En annan nyhet för årets upplaga av Fårfesten är fårklippning.

– Vi har hyrt Kil Arena under fredagen och lördagen, vilket är särskilt kul eftersom att det var där man visade upp kor och tjurar för att auktionera ut förr. Nu blir det fårklippning, vilket kan vara spännande för både barn och vuxna att se, säger Helena Nilsson.

Utöver föredrag, workshops och kurser håller Fårfestens show "Dressed får success" sex föreställningar under helgen.

– Vi har även flyttat ut restaurangdelen till ett tält utomhus, så vill man bara svänga förbi för att ta del av maten går det också bra, säger Helena Nilsson.

Hur många besökare väntas komma?

– Ifjol hade vi 9000 besökare. Fler än så får vi inte plats med!

Artikeltaggar

FårfestenKilKil ArenaMarknaderNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.