Hoppa till huvudinnehållet

Då inleds utbyggnaden av Färjestads ridklubbs lokaler

Publicerad:
Färjestads ridklubbs ridskolechef Ingrid Olsson och stoet Pride är glada över att kommunen nu satsar 60 miljoner kronor på en utbyggnad av lokalerna. Foto: Christer Wik

Snart påbörjar kommunen om- och tillbyggnaden av Färjestads ridklubbs slitna lokaler, en storsatsning på nästan 60 miljoner kronor.

– När allt står klart kan vi ta emot många fler ungdomar samtidigt som arbetsmiljön förbättras, säger ridskolechefen Ingrid Olsson.

Under många år har Färjestads ridklubb kämpat med för små och nedslitna lokaler. Det har bland annat handlat om fuktskador och dålig ventilation.

2018 fattade dock ägaren, Karlstads kommun, beslutet att göra en större investering på en om- och tillbyggnad. Teknik- och fastighetsnämnden begärde 59,5 miljoner kronor och fullmäktige sade ja till projektet.

– Nu är det ute på upphandling och så fort som den är klar vill vi att bygget inleds, senast före sommaren. Planen är sedan att den här satsningen ska stå färdig under slutet av 2021, säger Pernilla Kortzon, enhetschef för fastighetsprojekt på Karlstads kommun.

Så här är det tänkt att utbyggnaden av Färjestads ridklubb ska se ut. Det nya ridhuset hamnar till vänster på bilden, medan dagens ridhus behålls. Dessutom uppförs bland annat nytt stall och omklädningsrum.
Så här är det tänkt att utbyggnaden av Färjestads ridklubb ska se ut. Det nya ridhuset hamnar till vänster på bilden, medan dagens ridhus behålls. Dessutom uppförs bland annat nytt stall och omklädningsrum.

Den innehåller ett helt nytt och isolerat ridhus, nytt stall, ett utbyggt kafé och fler utomhusytor samtidigt som dagens ridhus kommer att finnas kvar och rustas upp. Bland annat ska ventilationen förbättras och ljusinsläpp skapas.

– Det här är en stor satsning på rid- och tjejsporten. Ett jättespännande projekt. Det är inte varje dag kommunen bygger ett nytt ridhus, säger Pernilla Kortzon.

På Färjestads ridklubb är man förstås mycket glada över investeringen.

– Äntligen! Vi har väntat i ganska många år på detta. Det har funnits flera ritningar under den tiden och nu har vi enats om en lösning där vi får ett säkert och modernt nytt ridhus.

"Ett jättelyft"

– Det här kommer att innebära ett jättestort lyft för hela verksamheten. Jag hoppas att det här är första steget från kommunens sida i en satsning på ridskolorna.

– Det nya ridhuset i Hallstahammar har varit en referensanläggning för oss, säger Ingrid Olsson.

Det är många områden som förbättras.

– I dag har vi kö in till vår ridskola och det gör att tvingas tacka nej till barn och ungdomar som vill börja. Vi har cirka 350 ridande, framför allt barn och ungdomar och alla får inte plats i ridhuset.

Kan ta in fler

– Med ytterligare ett ridhus kan vi erbjuda fler ungdomar att börja hos oss, vi får bättre arbetsmiljö och det kommer byggas omklädningsrum och duschar, något som inte finns i dag.

– Dessutom ska hela anläggningen tillgänglighetsanpassas med bland annat ramper och uppsittningsplatser, och en större parkering anläggas, säger Ingrid Olsson.

En större verksamhet innebär samtidigt att andra investeringar måste göras.

– Vi behöver köpa in lite fler ridskolehästar och antagligen öka personalstyrkan.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFärjestadFärjestads ridklubbIngrid OlssonKarlstads kommunNyheterPernilla Kortzon

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.