Hoppa till huvudinnehållet

Coronaviruset: Tetra Pak begränsar resor till drabbade länder

Publicerad:
Tetra Pak inför reserestriktioner på grund av risken för smittspridning av coronavirus.
Tetra Pak inför reserestriktioner på grund av risken för smittspridning av coronavirus. Foto: Gorm Kallestad

Tetra Pak med 25 000 anställda världen över har infört reserestriktioner när det gäller resor till och från fyra länder där coronavirus sprids. Till Italien, Sydkorea, Kina och Iran tillåts bara resor om det finns affärskritiska ärenden. Det gäller även för Tetra Pak i Sunne och Skoghall.

På sina håll finns en oro att personer som varit i områden där coronaviruset sprids ska föra smittan med sig hem. Vissa företag uppmanar därför sina anställda att stanna hemma i 14 dagar på grund av oro för smittspridning. Det skriver TT.

Tetra Pak har produktion i Sunne med 235 anställda. Dessutom har Tetra Pak 45 anställda i Skoghall, där laminering utförs.

Tetra Pak har beslutat om att begränsa resor i tjänsten.

– Vi har inget generell reseförbud. Däremot så har vi begränsat resandet till vissa länder, till exempel till Italien, Sydkorea, Kina och Iran. Till de länderna får man bara åka om det är affärskritiska ärenden. Det kan vara resor när vi måste träffa våra kunder, säger Christina Appelgren, kommunikationsdirektör på Tetra Pak.

Enligt Christina Appelgren har inte Tetra Pak några indikationer på coronavirus-smittade medarbetare någonstans i världen. Tetra Pak har 25 000 anställda globalt och cirka 4 000 i Sverige.

Sunne

Även Tetra Pak i Sunne och Skoghall omfattas av Tetra Paks centrala reserestriktioner.

– Vi har ju inte mycket resor. Vi är en producerande anläggning. Det vi kan tänkas åka på är till våra kunder i Europa. Det är väl ett 20-tal anställda som reser förhållandevis frekvent. Det är om någon av våra kunder får en kvalitetsstörning som kan göra att vi måste resa. Ännu mera är att vi träffar våra leverantörer, maskinleverantörer, och så vidare, säger Erik Håkansson, underhållschef på Tetra Pak i Sunne.

Smittbärarpenning

Arbetsgivarorganisationen Almega har gått ut med råd om att medarbetare som varit i riskområden eller exponerats för smitta måste meddela sin arbetsgivare. Rekommendationen är då att personen arbetar hemifrån i 14 dagar. De som blir uppmanade av arbetsgivaren att stanna hemma har rätt till olika typer av ersättning, exempelvis smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Artikeltaggar

CoronavirusetInrikes/utrikesNyheterSkoghallSunneSverigeTetra Pak

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.