Acceptera inte Erdogans gangstermetoder

Ledare
PUBLICERAD:
EU behöver vara bered på att Turkiets hot kan bli verklighet.
Foto: Burhan Ozbilici
En olycka kommer sällan ensam brukar det heta. Samtidigt som världen brottas med spridningen av coronaviruset fortsätter kriget i Syrien och nu försöker Turkiet att pressa västvärlden till att hjälpa dem.

Under torsdagen flygplansbombade Ryssland turkiska styrkor i norra Syrien vilket resulterade i att 33 soldater dog. Detta var den största enskilda förlusten för Turkiet i kriget hittills. Ryssarna påstår att Turkiets militär befann sig i en del av Idlib-provinsen som de inte borde ha varit i. Som svar besköt turkietstödda styrkor den syriska armén som Ryssland stödjer. Nu pågår förhandlingar mellan dem för att återupprätta gränsdragningarna i området.

Ryssland och Turkiet skrev på ett avtal 2018 för att få till en vapenvila i norra Syrien, men deras lokala bundsförvanter har i praktiken ignorerat den. Sedan förra året har Assadlojala styrkor flyttat fram sina positioner i Idlib-provinsen och slagit tillbaka turkietstödda miliser och jihadistgrupper.

När de Turkiska styrkorna pressas tillbaka blir det inte bara svårare för Turkiet att bedriva sin militära expansion i norra Syrien – det påverkar också den humanitära krisen i området. Miljoner människor försöker ta sig över gränsen till Turkiet där redan 3,7 miljoner syriska flyktingar har tagit sig sedan kriget inleddes.

I den militärt svåra situationen för Turkiet började det pratas om att öppna gränsen till EU för att ”lätta på trycket”. En anonym källa uppgav till nyhetsbyrån Reuters torsdags kväll att Turkiets polis och gränsmyndigheter ska ha beordrat att låta flyktingar passera till Europa. Det styrande Rättvise- och utvecklingspartiets talesperson Ömer Çelik sa till turkiska CNN att landet inte längre kan stoppa flyktingar. Men turkiska myndigheter har hittills dementerat påståenden om att gränspolitiken skulle vara förändrad.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har upprepade gånger hotat Europa med att öppna gränserna för flyktingar. Mycket talar för att det är ett försök att få stöd, finansiellt och militärt, för sin misslyckade politik. Den Turkiska ekonomin går oerhört dåligt och landet befinner sig i en svår situation i Syrien. Erdoğan pressas internt både av en liberal opposition, som vill avsätta honom, men också av hans egna supportrar, som tycker att han borde vara aggressivare än han redan är i utrikespolitiken.

Efter ett Nato-möte under fredagen har inte mycket förändrats. Utpressningen fungerar inte, inte för stunden i alla fall. Nato har ingen skyldighet att hjälpa Turkiet i Syrien och tänker inte göra det.

Svårare blir det nog för EU. Grekland och Bulgarien stärkte sin gränskontroll under fredagen och motade tillbaka människor som trott på den turkiska ryktesspridning och försökt ta sig över landvägen till Europa.

Europa behöver nu säkra sina gränser och upprätthålla Dublinförordningen. Erdoğan gangstermetoder kan inte accepteras. Med en annalkande Covid 19-pandemi kan ytterligare en flyktingkris bli en katastrof. Nu behöver EU samla sig mot Turkiets utpressningsförsök.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.