• idag
  6 juli
  13°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Spridningen av Covid-19 borde inte underskattas

Ledare
PUBLICERAD:
Tyskland meddelade under torsdagen att de tappat kontrollen över smittspridningen.
Foto: Boris Roessler
Coronaviruset Covid-19 sprider sig med en allt snabbare takt. Såväl Världshälsoorganisationen som svenska Folkhälsomyndigheten har underskattat hur snabbt den spridit sig.

Den här veckan har viruset Covid-19 gått från att ha varit geografisk koncentrerad till att fall har uppkommit i samtliga bebodda världsdelar. Smittspridningen är på de flesta håll kontrollerad och man kan spåra spridningskedjorna tillbaka till de hårdast drabbade områdena.

Kontrollen över smittspridningen, karantäner och kontaktspårning har dock misslyckats i östra och centrala Asien. Den senaste tiden har också länder som Italien och Tyskland insett att trots stora proaktiva insatser lyckas de inte hålla spridningen under kontroll.

Sverige har redan flera fall. Det första med lindriga symtom och kunde isoleras innan det spred sig vidare. 26 februari upptäcktes ett andra fall när en man som besökt Italien visade symtom. Enligt TT kan uppåt 40 personer ha exponerats. De senaste dagarna har också fall uppkommit i samtliga av våra grannländer. Sent på torsdagen rapporterade Folkhälsomyndigheten om ytterligare fem fall i landet.

Italien gick från att ha tre fall 6 februari till att nu ha över 500. De tätbefolkade områdena i norra Italien är en av Europas största turistmål. Via resande från de hårt drabbade områdena i Asien spred sig smittan vidare. Italien har den senaste veckan stoppat rörelsen av människor i flera områden och satt hela byar i karantän. Men det ser inte ut att hindra spridningen.

Tidigare epidemier av coronavirus som SARS år 2003 och MERS år 2013 hade en dödlighet på 9,6 procent respektive 34 procent. Fågelinfluensan H5N1 år 2009 hade en dödlighet på runt 60 procent. I jämförelse ter sig Covid-19:s 1-2 procent i dödlighet som en småsak. Men den pågående epidemin har hittills resulterat i fler döda än de tre andra sammanlagt. Att de flesta som blir smittade också tillfrisknar för med sig stora risker, spridningen blir större och epidemin blir mer långvarig. Sjukdomar med hög dödlighet dör ut, medan de mer lindriga stannar kvar och sprider sig vidare.

Även om Folkhälsomyndigheten nu gör bedömningen att det är låg risk för allmän spridning i Sverige för tillfället finns det mycket som pekar på att förberedelsen är långt ifrån den ”goda” nivån som myndigheter påstår. Enstaka fall kan man hantera.

Som Sanna Rayman skrev på Dagens Samhälles redaktionsblogg (22/2), sjukvårdens förmåga till 1400 vårddygn för smittade kommer räcka till hundra smittade, därefter tar det stopp. Materialbristen inom sjukvården kommer bli en avgörande faktor i hur länderna i Europa kan vårda smittdrabbade.

Det är inte en fråga om coronaviruset får fäste i norra Europa utan när. Sverige kan inte, och borde inte, hindra människor från att röra sig över gränsen. Den kommande veckan är kritisk för hur situationen kommer hanteras. Förhoppningsvis inser regeringen och myndigheterna stundens allvar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.