Spelrecension: Beautiful Desolation

Spel
PUBLICERAD:

Afrikansk science fiction växer inte direkt på träd. I alla fall inte i spelvärlden. Men det är precis vad Beautiful Desolation är. Sydafrikanska The Brotherhood består av två bröder, som tillsammans har knåpat ihop ett av de mest undersköna, och härligt groteska, äventyren på länge.

Allt börjar när en märklig gestalt uppenbarar sig i skyn. Efter det börjar mänskligheten att uppfinna nya tekniska landvinningar på löpande band. Men huvudpersonen Mark vill veta vad den där saken i himlen faktiskt är, och varför den är här. Men istället för svar slungas han långt in i framtiden, till en värld där människor som vi känner dem inte längre existerar.

Den värld som målas upp i Beautiful Desolation är detaljrik, vacker, fascinerande och full av unika idéer och infall. Mark får sällskap i sina äventyr av sin bror Don och en talande robothund. Tillsammans stöter de på mängder med udda varelser och folkslag, som alla gör sitt bästa för att överleva i en trasig och ogästvänlig värld. Vi får träffa varelser som har symbiotiska förhållanden med talande maskar, märkliga skelettvarelser som ägnar sig åt en perverterad blandning av arkadspel och gladiatorslagsmål, och en folkgrupp som är beroende av en drog som låter dem tala med de döda.

Det finns så mycket att upptäcka och förundras av i den här lika groteska som vackra världen. Överallt finns något som känns genuint främmande, men ändå märkligt trovärdigt. Världen vi lämnat efter oss skadas fortfarande av vårt skadliga, våldsamma arv i en cykel som aldrig vill sluta.

Beautiful Desolation är ett stort, ambitiöst äventyrsspel, och en säregen spelupplevelse som verkligen sticker ut i mängden. Det är stort i det lilla, och subtilt i det stora. Spela det.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.