• idag
  30 maj
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sätt stopp för brottsutvecklingen

Debatt
PUBLICERAD:
Kan möjligen denna brottslighet ha någon form av hatbrottskaraktär? frågar Staffan Danielsson.
Foto: Fredrik Karlsson
Finns det några gemensamma nämnare för barn- och ungdomsgängen som rånar och för deras offer? Här har Brå sedan många år sagt att det är människor som rånar och att det är ointressant att dokumentera och analysera vilka som begår brott och deras bakgrund. Detta är ett allvarligt missgrepp, skriver Staffan Danielsson.

Personrån bland barn och ungdomar med starka och fruktansvärda vålds- och förnedringsinslag ökar starkt över hela landet. De rånade hotas till livet och misshandlas ofta grovt med starka förnedringsinslag. Mörkertalen är enorma eftersom de barn och tonåringar som rånas regelmässigt hotas med misshandel eller döden om de går till polisen. De som rånar är barn och ungdomar i löst sammansatta gäng bestående av ofta 5-10 stycken eller fler.

Allvaret i den brottslavin som nu rullar över landet kan omöjligen underskattas. Ett ensamt barn eller ungdom som rånas på mobil, kläder, pengar och som tvingas swisha blir skräckslagen och livrädd över alla gränser. Rädslan sprider sig till deras föräldrar, vänner, bekanta och grannar.

Detta påverkar deras syn på samhället och även på vilka politiska strömningar och partier man väljer att sätta sitt hopp till.

Det förs en ständig diskussion på sociala medier om huruvida brottsligheten i Sverige ökar eller minskar. Brottsförebyggande rådet, Brå, och Polisen visar statistik på att brottsligheten minskar och att Sverige är lika tryggt som för 40 år sedan. Samtidigt ökar oron bland medborgarna där ofta 80 procent känner att brottsligheten och otryggheten ökar. Dessa två skilda bilder av verkligheten mellan samhällseliten och vanliga medborgare är oerhört allvarsam, oavsett vilka som har "rätt" eller om båda sidor har det.

Finns det några gemensamma nämnare för barn- och ungdomsgängen som rånar och för deras offer? Här har Brå sedan många år sagt att det är människor som rånar och att det är ointressant att dokumentera och analysera vilka som begår brott och deras bakgrund. Detta är ett allvarligt missgrepp.

Därför rapporterar "normalmedia" och public service nästan aldrig om det finns gemensamma nämnare för dessa grova personrån. Istället finns det en flora av nätsajter och "alternativa medier" som är invandringskritiska som förmedlar fakta och rykten i en aldrig sinande ström. Hur detta påverkar medborgarnas förtroende för sina dagstidningar, för public service och för politiker är inte svårt att räkna ut.

Det finns också en elefant i rummet. Kan möjligen denna brottslighet ha någon form av hatbrottskaraktär? Det vill säga kan de som rånar främst komma från utsatta områden med utländsk bakgrund medan de som rånas oftare är från andra områden med annan bakgrund?

Om så vore fallet är det utomordentligt allvarligt och ett fruktansvärt misslyckande för Sveriges migrations- och integrationspolitik. Då måste en landsomfattande kraftsamling från hela samhället, med både myndigheter, politiker, media och civilsamhället, omgående lanseras med nolltolerans för våld och brott. Hela samhället måste sluta upp för att stoppa denna brottsutveckling och förena alla medborgare i vårt land i en verkligt genomgripande kampanj för verklig integration och gemensam uppslutning.

Finns det ingen elefant i rummet så är väl Sverige tryggt som förr och det räcker med lite fler poliser.

Staffan Danielsson

Tidigare riksdagsledamot (C)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.