Ny exportstrategi för välfärd och jobb i Värmland

Debatt
PUBLICERAD:
Företag som exporterar är avgörande för att skapa jobb och stärka välfärden i hela landet, skriver Anna Hallberg.
Foto: Fotograf Kristian Pohl/Regeringskansliet
Genom den nya export- och investeringsstrategin lyfter vi varje regions specifika styrkor, inte minst för att locka kompetent arbetskraft och investeringar i hela landet, skriver Anna Hallberg.

Varje morgon går var tredje svensk till ett arbete hos ett exporterande företag – här i Värmland rör det sig om så många som 36 000 jobb. När fler går till jobbet och betalar skatt kan vi stärka vår gemensamma välfärd med fler undersköterskor, poliser och lärare. För att ytterligare öka exporten, stärka konkurrenskraften och trygga välfärden har regeringen lanserat en ny export- och investeringsstrategi.

Företag som exporterar är avgörande för att skapa jobb och stärka välfärden i hela landet. När nya jobb skapas sker det ofta i små- och medelstora företag utanför våra storstadsområden. För mig som handelsminister ser jag det som min viktigaste uppgift att skapa goda förutsättningar för företag i såväl Grums som Göteborg att utvecklas och exportera till Kina, Tyskland, USA eller andra delar av världen. När hela Sverige exporterar får vi fler som arbetar, betalar skatt och bidrar till vår gemensamma välfärd.

Men det är också avgörande för vår konkurrenskraft. De bästa innovationerna sker inte nödvändigt på ett huvudkontor i Stockholm, utan tvärtom ofta nära basindustrierna och lärosätena som finns runt om i våra regioner. Det fick jag själv ta del av när jag förra månaden besökte företag i Värmland och fick se hur pappersmasseindustrin inspirerat till nya, hållbara lösningar inom andra branscher.

Att våra regioner har olika naturtillgångar och traditioner är en styrka för Sverige. Genom den nya export- och investeringsstrategin lyfter vi varje regions specifika styrkor, inte minst för att locka kompetent arbetskraft och investeringar i hela landet. Det handlar helt enkelt om att ta tillvara på det som varje region är bäst på – skogsbruk, rymdteknik eller gruvnäring.

När hela Sverige exporterar är Sverige som bäst. Då skapar vi fler arbetstillfällen, stärker välfärden och utvecklar vår konkurrenskraft. Så skapar vi ett starkare samhälle.

Anna Hallberg (S)

Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.