Hoppa till huvudinnehållet

KBAB vill bygga nytt på Orrholmen

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
Här längst söderut på Orrholmen har KBAB funderingar på att komplettera med ytterligare ett par flerfamiljshus.
Här längst söderut på Orrholmen har KBAB funderingar på att komplettera med ytterligare ett par flerfamiljshus. Foto: Christer Wik

KBAB ser över möjligheten att bygga ett mindre antal lägenheter längst ut på Orrholmen. Man har därför lämnat in en begäran om planbesked för att se om projektet är möjligt att realisera.

– Det handlar i så fall om en fortsättning av bostäderna på Västra Raden.

Det berättar KBAB:s utvecklingschef Lars Brandelius.

Bolaget har ett krav på sig att bygga minst 150 nya lägenheter per år fram till 2024 och letar därför nya tomter. Längst söderut på Orrholmen skulle det kunna finnas möjlighet till en förtätning.

– Det finns ett planprogram från 2002 för Orrholmen som säger att det skulle vara möjligt att bygga ett 20-tal lägenheter i hus som är maximalt två våningar höga.

– Läget är väldigt bra och det handlar i så fall om att skapa en liten fortsättning av bostäderna på Västra Raden, säger Lars Brandelius.

Politiskt beslut

Han konstaterar att det blir upp till stadsbyggnadsnämnden att besluta om man anser att bör förverkligas.

– Blir det så handlar det alltså om en mindre komplettering av dagens bostadsområde. Någon större satsning är inte aktuell eftersom vi inte vill försämra boendemiljön på Orrholmen.

Samtidigt arbetar KBAB vidare med ett antal andra byggprojekt, bland annat det flerbostadshus med 132 lägenheter som man ska uppföra på Kanikenäset.

– Det ska vi fatta investeringsbeslut om under mars. Tanken är att sätta spaden i marken under sommaren. Eftersom det handlar om ett niovåningshus blir det inflyttning först vid årsskiftet 2022–2023, säger Lars Brandelius.

Fler byggstarter

Även två andra projekt kommer att påbörjas i år. Det gäller uppförandet av 78 hyresrätter och en ny förskola på Hagaborg som påbörjas i höst och där bygget i trä ska stå klart vid årsskiftet 2021/2022 och uppförandet av 59 lägenheter på Östra Jakobsberg i två punkthus där man räknar med en byggtid på 12-14 månader.

KBAB väntar dessutom på att deras planerade projekt strax öster om Engelska skolan på Gruvlyckan som är tänkt att bestå av 150 nya hyresrätter ska vinna laga kraft.

Det samma gäller bostadsprojektet med 100 lägenheter bredvid Gjutaren på Herrhagen. Detaljplanerna för båda satsningarna ska dock först ut på granskning. Någon byggstart för dem blir det inte i år.

Kommunfullmäktige ska fatta beslut om alla investeringar.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKBABLars BrandeliusNyheterOrrholmen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.