Hoppa till huvudinnehållet

Ny häst i Lennartsforsstallet

Publicerad:
Lennartsfors AB presenterade under onsdagen en ny maskin, Järnhästen Essence. Man var lämpligt nog på travbanan i Årjäng. Många återförsäljare, från såväl Sverige som flera europeiska länder, fanns på plats och dokumenterade.
Lennartsfors AB presenterade under onsdagen en ny maskin, Järnhästen Essence. Man var lämpligt nog på travbanan i Årjäng. Många återförsäljare, från såväl Sverige som flera europeiska länder, fanns på plats och dokumenterade. Foto: Peder Kaldal

En flexibel liten rackare, som företaget jämför med en schweizisk armékniv.

Så beskriver man enklast den nya Järnhästen från Lennartsfors AB.

Företagets första "nya" produkt på över 25 år.

"Hästen", som fått namnet Essence, har en lastkapacitet på ett ton och är en skapelse som började utvecklas hos Lennartsfors hösten 2018.

– Det året var inte det bästa försäljningsmässigt för oss, så vi kände att vi behövde göra vår hemläxa. Vi tittade på våra försäljningskanaler, vårt budskap och om vi hade produkter som efterfrågades av marknaden, säger Mikael Swartz, vd för Lennartsfors AB.

Mikael Swartz är vd för Lennartsfors är mycket nöjd med den nya maskinen. "Maskinerna ska inte konkurrera med varandra utan generera den tillväxt vi behöver."
Mikael Swartz är vd för Lennartsfors är mycket nöjd med den nya maskinen. "Maskinerna ska inte konkurrera med varandra utan generera den tillväxt vi behöver." Foto: Peder Kaldal

I analysen såg man att de två järnhästar som fanns behövde få en kompis till. En maskin som hade fler möjligheter än de existerande.

Vilka ska dra nytta av den här?

– Vår bas har alltid varit skog och jakt, men i de andra områden vi har nosat på så behövs det något mer. Det har efterfrågats sådant som fjärrstyrning och hydralkapacitet. Så maskinen är för till exempel entreprenörer som vill jobba med mindre maskiner som ena dagen kan göra en uppgift för att veckan därpå ta ett annat uppdrag.

– Det går inte att göra en specialmaskin gör alla, så vi har hittat en schweizisk armékniv.

Passar i skogen

Henrik Kihlgren är teknikchef och konstruktör beskriver skapelsen så här:

– Den tar mer last och är mer följsam med radiostyrningen istället för styrspak. Sedan finns det också ett större utbud av tillbehör.

Henrik Kihlgren, teknikchef och konstruktör, visade hur maskinen fungerar innan besökare fick prova på.
Henrik Kihlgren, teknikchef och konstruktör, visade hur maskinen fungerar innan besökare fick prova på. Foto: Peder Kaldal

Konkurrenter har inte samma möjlighet till utbyte av delar. Maskinen är anpassad för att kunna använda andra företags tillbehör, "för att slippa uppfinna allt själva", som Mikael Swartz uttrycker det.

Maskinen kan lätt ta sig fram i skog och mark, vilket gör den lämplig för bekämpning av till exempel skogsbränder, säger Mikael Swartz.

– Den kan till exempel köras fram till områdesbränder dit man inte kan ta sig med bandvagn. Den kan inte konkurrera med brandflyget, men du kan lätt köra ut en pump som du sedan kopplar slangar på.

Nyfikenheten var stor under visningen.
Nyfikenheten var stor under visningen. Foto: Peder Kaldal

Snart i produktion

Hur maskinen kommer att tas emot vet man inte riktigt än. Under onsdagen hade man en första visning för svenska och utländska återförsäljare.

– Folk verkar tycka om den, men jag är övertygad om att de kommer med förslag på förbättringar som ska till, säger Mikael Swartz.

När maskinen justerats en sista gång så kommer Lennartsfors att visa upp Essence på mässor runt om i Europa. Produktionsstart för serieleverans hoppas man kunna ha i slutet av sommaren.

"Vi gör nischade produkter som använda där man behöver transportera i eländig terräng", säger Mikael Swartz, här i samspråk med Henrik Kihlgren.
"Vi gör nischade produkter som använda där man behöver transportera i eländig terräng", säger Mikael Swartz, här i samspråk med Henrik Kihlgren. Foto: Peder Kaldal

– Vi kan göra 50 stycken utan problem och jag hoppas vi hamnar på en volym som ligger där. För att det finns behov av en sån här maskin är solklar.

Här den här hästen i stallet för att stanna?

– Det hoppas jag. Järnhästen har stagnerat lite så vi behöver nytt blod, säger Henrik Kihlgren.

Är blodet varmt eller kallt?

– Varm säger vi va? säger han med ett skratt.

  • Örjan Gustavsson, Mats Myrvold och Olav Antonsen har länge jobbat med Lennartsfors och Järnhästen på olika sätt och poserade tillsammans med nytillskottet Essence.
    Örjan Gustavsson, Mats Myrvold och Olav Antonsen har länge jobbat med Lennartsfors och Järnhästen på olika sätt och poserade tillsammans med nytillskottet Essence. Foto: Peder Kaldal
  • Olav Antonsen från Antons Timber provade den nya maskinen.
    Olav Antonsen från Antons Timber provade den nya maskinen. Foto: Peder Kaldal
  • Järnhästen Essence avtäcktes utanför travmuseet av försäljningschef Dick Henriksson.
    Järnhästen Essence avtäcktes utanför travmuseet av försäljningschef Dick Henriksson. Foto: Peder Kaldal

Artikeltaggar

Årjängs kommunEkonomiLennartsforsMikael Swartz

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.