Hoppa till huvudinnehållet

Laxodling – Säffles största etablering någonsin?

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Ägarna vill inte uttala sig ännu men kommunledningen betecknar etableringen som den största någonsin i Säffle, om den blir av.
Ägarna vill inte uttala sig ännu men kommunledningen betecknar etableringen som den största någonsin i Säffle, om den blir av. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nu har Säffle kommun vidtagit alla åtgärder för att ge företaget Premium Svensk Lax AB förutsättningar att bygga landets största laxodling vid Säterivägen.

– Vi har gjort vad vi kan för att skapa förutsättningarna och om resten av pusselbitarna faller på plats rör det sig sannolikt om den största etableringen någonsin i Säffle, säger kommunalrådet Dag Rogne (C).

Mer än så vill kommunledningen inte uttala sig om hur omfattande planer Premium Svensk Lax AB har.

– Hur stor investeringen är, hur omfattande produktionen blir och hur många arbetstillfällen som kommer att skapas, är frågor som företagsledningen får svara på. Det är inte vår sak, säger Dag Rogne.

Men företagsledningen vill inte uttala sig om projektet ännu.

– Vi kommer att informera när vi kommit längre i processen, det är ändå några saker som ska falla på plats innan vi är redo att offentliggöra projektet, säger Sanja Miljevic som är vd för Premium Svensk Lax.

Planerna är att laxodlingen ska byggas i området mellan Säterivägen och vägen till Duse. Området har nyligen detaljplanerats för industriändamål och ett köpeavtal har upprättats mellan kommunen och bolaget.
Planerna är att laxodlingen ska byggas i området mellan Säterivägen och vägen till Duse. Området har nyligen detaljplanerats för industriändamål och ett köpeavtal har upprättats mellan kommunen och bolaget. Foto: Claes Österman

Det är hon som tillsammans med sin sambo Sven Torvund står bakom bolaget. Paret är bosatt i Oslo men har nyligen köpt bostad i Säffle. Med i bolagsstyrelsen är också Knut Lillienau, välkänd matentreprenör från Säffle och mannen bakom Grön Ko.

ST berättade i somras om planerna på en stor laxodling i Säffle. Odlingen ska vara landbaserad och bedrivas i stora bassänger och i verksamheten ingår dessutom bearbetning och förädling av laxen. Dessutom ska återvinning av slakteriavfall ske.

Enligt vad ST erfar är det en verksamhet av betydande slag med mycket stora investeringar, hög produktion och många arbetstillfällen.

När kommunstyrelsen hade ärendet uppe vid måndagens sammanträde, betecknades projektet som den förmodligen största etableringen som någonsin har skett i Säffle.

Köpekontrakt upprättat

Näringslivschefen Pia Proper är försiktig i sin kommentar och betonar att de avgörande faktorerna nu ligger utanför kommunens påverkan.

– Projektet är mycket intressant och det vore fantastiskt om etableringen förverkligas. Men att ägarna är så försiktiga beror på att de inte vill skapa förväntningar och jag ligger också lågt tills vi vet mer, säger hon.

Det som kommunen har gjort är att man ändrat i detaljplanen för Säterivägen för att möjliggöra en etablering. I måndags upprättade man också ett köpekontrakt som innebär att företaget får köpa den berörda marken för drygt 3,7 miljoner kronor.

– Ett för industriändamål marknadsmässigt pris utan några som helst subventioner, betonar Ola Johansson (M) som är kommunstyrelsens vice ordförande.

Enorma vattenmängder

En avgörande faktor är också att kommunen genom sitt vattenverk har kapacitet att möta de krav som verksamheten ställer på vattenförsörjning. Laxproduktionen kommer, om den förverkligas, nämligen att fördubbla vattenförbrukningen i kommunen.

– Vi har nu alla förutsättningar för att etableringen ska kunna ske i Säffle, säger Ola Johansson.

Två avgörande frågor återstår att lösa: finansieringen och miljöprövningen. Hur långt bolaget kommit med finansieringen vill man inte kommentera och vad miljökonsekvensbeskrivningen säger, återstår att se.

– Det här har varit en lång och tålmodig process. Skulle planerna gå i lås så skulle det ur flera aspekter innebära ett mycket stort lyft för Säffle. Det skulle dessutom ligga helt i linje med den gröna näringen som genomsyrar så mycket i vår kommun, säger Dag Rogne.

Vill bygga fiskodling i Säffle

Artikeltaggar

Dag RogneNyheterNäringslivPia ProperPremium Svensk Lax AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.