Hoppa till huvudinnehållet

Hög tid att ändra kinastrategi

Publicerad:
Utan handling eller bredare internationell uppbackning är Sveriges kvar på att Minhai ska släppas inte mycket värt.
Utan handling eller bredare internationell uppbackning är Sveriges kvar på att Minhai ska släppas inte mycket värt. Foto: Vincent Yu

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Utan förvarning till varken familj eller svenska myndigheter dömdes förläggaren Gui Minhai till tio års fängelse av den kinesiska regimen. Rättegången har varit helt sluten och gjorts i hemlighet, mycket talar för att det har varit en ren skenrättegång – i sann kommunistisk anda.

Den fängslade förläggaren Gui Minhai tilldelades i november förra året ett pris av Svenska PEN. Milt utryckt var det inte uppskattat av kinas regim. I samband med stormen kring utdelningen deltog Kinas ambassadör till Sverige Gui Congyou i Sveriges radio och berättade att det fanns ett kinesiskt ordspråk. ”Vi behandlar våra vänner med gott vin” och ”vi har hagelgevär för våra fiender”, hotet var glasklart.

Nu ett halvår senare meddelar Kina att Minhai är dömd till tio års fängelse för att spridit statshemligheter till främmande makt. Varken hans egen familj eller utrikesdepartementet fick någon information om att en rättegång ägde rum. Trots att han är svensk medborgare förvägras han att få konsulär hjälp i rätten eller efter domen – helt i strid med internationell rätt.

I en normal rättsstat skulle det kallas rättsröta, i Kina är det normalläge. Från att Minhai kidnappades när han befann sig i Thailand och fördes till Kina har relationen mellan landet och Sverige hårdnat. Ambassadören Congyou har använt mycket av tiden sedan dess för att verbalt attackera Sverige som land och svenska medier.

Regeringens ”tysta diplomati” har visat sig verkningslöst. Även om Congyou har kallats upp över 40 gånger de sedan han tillträde 2017. Nu senast om domen mot Minhai och före det, i januari, då han kritiserade svenska medier för ”illasinnade attacker” och attackerade Expressens kulturchef Karin Olsson för en text om Gui Minhai.

Regeringen har misslyckat med att få Minhai frisläppt, han sitter nu i fängelse efter vad som ser ut som en ren låtsasrättegång i strid mot hans mänskliga rättigheter. Vi årsskiftet lyfte moderaterna frågan om vad de kallar en Gui Minhai-kommission i riksdagens utrikesutskott, den ska enligt förslaget utreda hur fallet har hanterats av regeringen.

Det krävs nu ett omtag vad det gäller Sveriges relation till Kina. Ambassadören Gui Congyou har uppenbarligen inte gjort situationen lättare. Man kan knappast ha fungerande relationer med ett land vars diplomatiska representant kräver att Sverige ska inskränka sin yttrande- och pressfrihet.

Västvärlden i allmänhet och Sverige i synnerhet kan inte vika undan när Kina gång på gång bryter internationellt och kidnappar andra länders medborgare. Skicka hem Congyou och granska hanteringen av Minhai-fallet. Diktaturer borde inte mötas tystnad.

Artikeltaggar

ExpressenGui CongyouGui MinhaiKinaKinas kommunistpartiLedareSverigeSveriges Radio